mr Velimir Dejanović

Redovni profesor

Biografija

Mr Velimir Dejanović redovni je profesor na katedri za filmsku i televizijsku produkciju. Na FDU radi od 1993. godine. Magistrirao je na grupi za dramaturgiju i filmologiju. Bavi se istorijom medija (Vreme bez slike, TV BG, 2003.)

Svoj profesionalni angažman započeo je u Radio Zagrebu kao član dečje dramske grupe, a nastavio u Filmskim novostima u Beogradu i Radio Beogradu.  Najduži deo svoje profesionalne karijere (25 godina) proveo je u Televiziji Novi Sad (danas Televizija Vojvodine). Bio je profesor na akademijama umetnosti na Cetinju i u Podgorici.

Osim na producentskim poslovima radio je i kao odgovorni urednik zabavnog i filmskog programa javnog servisa, dopisnik iz inostranstva.  Kao kolumnista objavljivao je članke u više značajnih novina u  Jugoslaviji i Srbiji. Autor je između nekoliko stotina naslova i tv serije za decu Filmovnica, kao i većeg broja dokumentarnih emisija i programa iz kulture.

Poslednjih petnaestak godina posvetio je odnosu televizije i ljudske ishrane. Autor je ivoditelj 1936 emisija ciklusa Kuvati srcem (TV BG), 74 emisije Prvi kuvar srbije, kao i nekoliko desetina kulinarsko-zabavnih emisija na Grand televiziji.