Даријан Михајловић

Редовни професор

Биографија

Катедра

Позоришна и радио режија

 

Предмети

Основи позоришне режије

Режија кроз медије

 

Образовање

Дипломирани радио и позоришни редитељ

 

Уметничка односно научно-истраживачка област

Позоришна режија

 

Уметнички рад и истраживање

Стипендиста Фонда Мадлена Јанковић  у области драмских уметности.

У периоду 2014/2016 остварио више режија у Берлину, у Монбижу театру и Мерхенхуте. Режије које је урадио су “Тартиф” Ж.Б.П. Молијера, "Веселе жене Виндзорске",В. Шекспира, као и десет бајки браће Грим за одрасле. Ове представе видело је преко 150 000 гледалаца у периоду од годину дана. Представа "Тартиф" је проглашена за један од највећих културних догађаја у 2015. години у Берлину.

 Уметнички директор позоришта ДАДОВ од 1994.-2000. године. Током тог периода водио студио глуме у истом позоришту.

Један од оснивача, редитељ и продуцент позоришне трупе Торпедо. Са Торпедом до сада обишао је скоро све европске земље и неке од најзначајнијих европских фестивала.

Саветник Zuercher Theater Spektakel, фестивала у Цириху.

Председник управног одбора Синдиката драмских уметника Србије од 1999. до 2002. године.

Председник савета БИТЕФ фестивала 2000-2004.

​​Стални редитељ Монбижу позоришта из Берлина. Ово позориште је највеће приватно позориште у Берлину са највећим бројем посетилаца у току године. Од када је Даријан Михајловић стални редитељ овог берлинског театра, представе ”Тартиф” и ”Веселе жене виндзорске ” у његовој режији, видело је 100 000 посетилаца у периоду од две године. Позориште је основано 1994. године на Прензлауерберг алеји, а од 2002. године се налази преко пута Боде музеја у самом центру Берлина. Од 2014. године ангажује глумце на уговоре од две године и има преко педесет запослених. Даријан Михајловић је од 2014. године сарађивао са драматургом Марицијем Фареом, некадашњим уметничким директором Фолксбине театра, као и са неким од најбољих немачких глумаца из Берлинер ансамбла и Дојчес театра, као што су Франциска Хајнер, Штефан Баумекер, Клаудиус фон Штолцман. За рад у овом театру је добио критике у свим берлинским штампаним и електронским медијима. У овом театру је поред Молијера и Шекспира, започео рад и на адаптацији Шекспировог ”Магбета”, у Шилеровом преводу, што представља највеће признање да у немачкој средини, добија шансу да се бави највећим насловима у преводу немачких класика. Овај театар се искључиво бави класиком и Даријан Михајловић ствара већ две године у епицентру европског театра. Такође је поставио осам различитих Гримових бајки, у сопственој адаптацији или у сарадњи са Маурицијем Фареом, на немачком језику. Бајке које поставља у Мерхенхуте театру су по речима немачке критике: ”језиве, смешне и опомињуће” (часопис МОЦ, Јохана Столарек,6.2.2015.) Такође, његову режију Молијеровог ”Тартифа”, немачка критика окарактерисала је као ”тутњаву летње берлинске сцене”, а ова представа је била међу десет највећих културних догађаја Берлина у 2015.години. Инсенација ”Веселих жена виндзорских” , продукција 2016.године је представљала позоришни крешендо берлинске сезоне и извод од једне од критика представе гласи-: ”Веселе жене виндзорске су перфектно уклопљен слепстик, гротеска и сингсенг….А онда финале, и то какво финале од двадесет минута, Фалстаф умире изговарајући речи Шекспитовог 91. сонета.” (Рајнхард Венгирек, 29. 8. 2016, Дас Блетхен)     

Берлинер Моргенпост у свом приказу сезоне 2016-2017, бајки за одрасле у позоришту Мерхенхуте, наводи да -: "Даријан Михајловић пушта своје глумце да громовито тутње сценом, на задовољство публике." (Улрике Боровчик,13. 12. 2016. Берлинер Моргенпост.

 

 

Рођен у Београду 1972. године.

Дипломирао на катедри за позоришну и радио режију на ФДУ у Београду у класи професора Љубомира Драшкића. 

Стипендиста Фонда Мадлена Јанковић  у области драмских уметности.

У периоду 2014/2016. остварио више режија у Берлину, у Монбижу театру и Мерхенхуте. Режије које је урадио су “Тартиф” Ж.Б.П. Молијера, "Веселе жене Виндзорске", В. Шекспира, као и десет бајки браће Грим за одрасле. Ове представе видело је преко 150 000 гледалаца у периоду од годину дана. Представа "Тартиф" је проглашена за један од највећих културних догадјаја у 2015.години у Берлину.

 Уметнички директор позоришта ДАДОВ од 1994.-2000. године. Током тог периода водио студио глуме у истом позоришту.

Један од оснивача, редитељ и продуцент позоришне трупе Торпедо. Са Торпедом до сада обишао је скоро све европске земље и неке од најзначајнијих европских фестивала.

Саветник Zuercher Theater Spektakel, фестивала у Цириху.

Председник управног одбора Синдиката драмских уметника Србије од 1999. до 2002. године.

Председник савета БИТЕФ фестивала 2000-2004.

Ванредни професор на Факултету драмских уметности у Београду, на предмету позоришна режија.

НАГРАДЕ:

Два пута награђиван за најбољу режију на фестивалу БАП.

Награда ЈОАКИМ ВУЈИЋ за најбољу режију 1998. године за представу КОПЉЕ Ужичког позоришта.

ЗЛАТНИ ЋУРАН  за најбољу режију представе ЛАКИ  КОМАД Крушевачког позоришта    (Јагодина 2001. године)

Награда за најбољу режију и за најбољи кратки играни филм (ЗЛАТНА ПЛАКЕТА Града Београда) на фестивалу кратког, документарног и анимираног филма (Београд 2000.)

Специјална награда жирија и ЗЛАТНА ПОМОРАНЏА на фестивалу кратког и документарног филма у Анталији (Турска).

Годишња награда за најбољу представу у целини Српског народног позоришта у Новом Саду, за  Вердијеву оперу Магбет, 2002.

 

E-mail

darijan.mihajlovic@gmail.com

Менторство

Мастер академске студије

  • Представа "Моћни ренџери не плачу" Премијера: Камерна сцена, Српско народно позориште, Нови Сад (24.5.2018.), Тијана Васић, 25.06.2018.