Катедра за драматургију

Настала 1960. године, Катедра за драматургију већ скоро 60 година школује драматурге који  стварају, адаптирају и тумаче драмски текст. Настала по угледу на Јејлову школу драме, Катедра кроз основне, мастер и докторске студије упознаје студенте са техникама писања, жанровима и појединостима драматургије позоришта, филма, радија и телевизије, видео игара као и копирајтинга.

На главним предметима, Филмској и ТВ драматургији, и Позоришној и радио драматургији, студенти уче како да стварају оригинална драмска дела, у складу са вишевековним наслеђем позоришне и филмске драматургије. На часове студенти долазе са идејама које су онда изложене критици и исцрпној групној дискусији у којој се лоши лоше идеје одбацују, а добре изоштравају да би се од њих створило драмско дело чији се живот не завршава испитом, већ је спремно за даљу продукцију.

Наставни кадар Катедре чине професори, доценти и сарадници који редовно распродају позоришта, пишу сценарије и праве филмове који су кандидати за Оскара више земаља, стварају серије са рекордном гледаношћу и видео игре које остварују међународни успех. Студенти и дипломци, раде на филму, телевизију и у позоришту, пишу књиге, обликују адвертајзинг у Србији и учествују у друштвеном и културном животу овог друштва на најразличитије могуће начине.

И ви можете постати један од њих.

Од њеног оснивања, наставни кадар Катедре за драматургију чинили су:

Јосип Кулунџић, Ратко Ђуровић, Љубиша Ђокић, Јован Христић, Владимир Стаменковић, Весна Језеркић, Петрит Имами, Филип Давид, Дубравка Кнежевић, Небојша Пајкић, Живојин Павловић, Властимир Радовановић, Душан Ковачевић, Гордан Михић, Милош Радивојевић, Слободан Стојановић, Предраг Перишић, Слободан Селенић.

Наставни кадар катедре данас чине: Стеван Копривица, Ненад Прокић, Маја Волк, Бошко Милин, Срђан Кољевић, Мирко Стојковић, Биљана Србљановић, Ђорђе Милосављевић, Даница Пајовић, Милена Марковић, Вук Бошковић.