Кaтeдрa зa филмску и тeлeвизијску прoдукцију

Катедра за Филмску и телевизијску продукцију основана је 1961. године као Одсек за организацију. Временом се развијала, модернизовала и од школовања организатора културних делатности, преко филмских и телевизијских организатора стигла до школовања за професију - Филмски и телевизијски продуцент.

 

 

Филмски и телевизијски продуцент је, у традиционалном схватању, особа која је обезбедила причу, развијала сценарио, ангажовала редитеља, одабрала главне глумце и окупила кључне чланове креативног тима неопходне да се реализује филмско или телевизијско остварење. Продуцент обезбеђује и финансијска средства и одговоран је за техничко извођење пројекта. Он је увек онај који доноси главне креативне и техничко-финансијске одлуке од почетка до краја рада, а самим тим је најчешће одговоран за успех или неуспех филма.

Процес рада на филму или серији траје годинама и без пажљивог вођења тако деликатног пројекта, на којем продуцент бира прави пут између креативних и финансијских елемената, ниједан филм или телевизијска емисија не би стигли до публике.

 

 

Продуцент је пре свега приповедач, затим визионар који својом визијом држи пројекат и екипу на окупу. Он је, пре свега, креатор, менаџер, дипломата, организатор. Продуцент је лидер, онај који је способан да извуче најбоље од свих који раде на филму и телевизији, стварајући окружење поверења и позитивне енергије. Он живи са пројектом од идеје па до последњег тренутка дистрибуције, а често и након тога. Без посвећености продуцента и љубави према пројекту који развија, не би било толико незаборавних и успешних филмских прича и телевизијских серија.

Катедра Филмске и телевизијске продукције је ослонац и покретач продуцентских знања у региону јер је својим знањима учествовала у оснивању и раду катедри продукције на Цетињу, Скопљу, Бања Луци и Новом Саду. Наставни процес је континуирано унапређиван и модернизован у складу са светских трендовима у области продукције кинематографских и телевизијских дела. То је омогућило и проширење области рада наших студената у другим делатностима попут оглашавања, маркетинга, као и рада у институцијама културе.

 

 

Последњих двадесетак година једно од основних усмерења је интензиван и практичан рад студената на различитим пројектима из области кинематографије, телевизије, као и културе у целини. Иако је првенствена пажња Катедре усмерена ка уметничком оспособљавању студената, уз максимум фокуса на колективни и индивидуални рад на уметничким пројектима, не запостављају се ни теоријска истраживања на свим нивоима студија.

Од 2006. године Катедра је успоставила своју годишњу манифестацију – празник наше професије – Продуцентски дан, фестивал студентских остварења и манифестација окупљања професионалаца који су потекли са Катедре. Алумнији Катедре за филмску и телевизијску продукцију већ 58 година доминантно обликују домаћу али и светску културну, медијску и филмску сцену.

Катедра је дала три декана нашег факултета, као и добитнике великог броја домаћих и међународних признања, укључујући и награде Оскар.