ZDW Exhibition Design Lab

Фокус пројекта ”ZDW Exhibition Design Lab” је на развоју продукцијских вештина студената уметничких факултета, које су неопходне за рад у пољу савремених пракси визуелних уметности. Пројекат окупља пет партнерских организација из централне Европе и Србије, међу којима су Универзитет ”Томас Бата” у Злину (Чешка), Фестивал дигиталне уметности Сензоријум из Братиславе (Словачка), КЕК - Мађарски центар савремене архитектуре из Будимпеште (Мађарска), Академија ликовних уметности ”Јан Матејки” из Кракова (Пољска) и Факултет драмских уметности у Београду.

Основни циљеви пројеката су: (1) професионализација младих дизајнера, менаџера у култури и уметника у погледу осмишљавања дизајна изложби, уметничке дирекције и комуникације; (2) остваривање интердисциплинарне повезаности и сарадње учесника, као и интеракције с другим професионалцима (3) промоција културе вишеградских земаља и Србије са фокусом на искуство публике.

Кроз серију радионица, конференцију и заједнички рад на изложби, овај једногодишњи пројекат ће пружити прилику будућим професионалцима у култури да стекну нове компетенције и искуство на међународном плану. Током пројекта биће ангажовани бројни експерти у пољу уметности, дигиталних технологија и кустоских пракси, међу којима су фриленс дизајнер Лоренцо Герби (Lorenzo Gerbi), новомедијска уметница и кустоскиња Хелена Никоноле (Helena Nikonole), уметница и истраживачица Каролин Синдерс (Caroline Sinders), независна кустоскиња Маја Ћирић, art&science уметник Мачеј Гњади (Maciej Gniady), Јеле Интема (Jelle IJntema), интернет-уметник,  архитекта Саму Семереј (Samu Szemerey), и кустоскиња и организаторка културног програма Виола ван Алфен (Viola van Alphen).

Студенти ће од експерата у култури научити како да осмисле и реализују заједничку (онлајн) изложбу, те да стечено знање примене у пракси велике међународне манифестације Zlín Design Week (ZDW) 2021, на коју ће путовати у мају. Поред изложбе, учесници ће имати јединствену прилику да раде на анимацији публике ZDW кроз сесије које ће сами осмислити, а које ће пружити увид у културу региона вишеградских земаља и Србију кроз различите уметничке програме.

Факултет драмских уметности ће на овом пројекту учествовати као партнер из Србије, што ће омогућити мобилност и ојачати капацитете младих, студената основних студија Катедре за менаџмент и продукцију у позоришту, радију и култури. Пројекат је подржан средствима Вишеград+ фонда, који подстиче сарадњу земаља Вишеградске групе и земаља западног дела Балкана. Више информација о пројекту и програму манифестације Zlín Desing Week je доступно на сајту: https://zlindesignweek.com/2021/en/zdw-exhibition-design-lab-en/