CURIOUS

CURIOUS / Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach & Understand Science

Током 2021. и 2022. године, Лабораторија интерактивних уметности ФДУ у сарадњи са партнерским организацијама из Италије, (Arditodesìo Theatre Company), Бугарске (Arte Urbana Collectif) и Белгије (Arenberg Theatre), а уз подршку Креативне Европе учествује у реализацији пројекта CURIOUS - Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach & Understand Science.

CURIOUS пројекат је заснован на становишту да су савременом контексту потребне корените промене како би глобална заједница била у могућности да се избори са свим изазовима са којима се суочава. Међутим, иако постоје научне импликације за решавање актуелних или будућих криза, чињеница да постоји велики јаз између оних који разумеју и оних који не разумеју научне резултате и њихове смернице и упозорења, друштво у целини  спречава да истраје у својој борби и излаже нас ризику од већег утицаја лажних вести и научног негационизма.

Култура, укључујући позориште и друге уметности, када се обликује на одговарајући начин може бити темељ повезивања науке и друштва. 

На који начин култура и уметност могу да помогу у бољем разумевењу науке, њених метода и последица? 

CURIOUS је базиран на искуству Jet Propulsion позоришта, пројекта трупе Arditodesìo из 2012. чија мисија је да истражи, изгради капацитете и истакне способност перформативних уметности да пренесу научна открића. Jet Propulsion је спојио уметнике, научнике и публику кроз револуционарну artscience продукцију. Са овим знањем,  Arditodesìo ће пружити подршку партнерским организацијама у креирању јединствених перформативних предавања - Augmented Lectures, које ће бити представљене на 8 Theatre of Wonder (ToW) фестивала чија реализација је планирана у оквиру пројекта.

У октобру 2021. године биће одржан први Theatre of Wonder фестивал на Факултету драмских уметности где ће бити приказане artscience представе, као и Augmented Lectures формати. Поред овог иновативног формата фестивалски програм обухвата и пратеће програме који ће бити реализовани у сарадњи са Центром за промоцију науке

CURIOUS ће се ослањати на богато искуство конзорцијума да на даље развија научно експериментисање и истраживање користећи културу као јединствено средство да инспирише, досегне и разуме науку (Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach, and Understand Science).

Лабораторија интерактивних уметности учешћем у овом пројекту наставља рад на истраживачким процесима у којима је заступљен интедрисциплинарни, теоријски и практични приступ у продукцији уметничких садржаја усмерених ка новим технологијама.

Уколико желите да добијате информације о активностима пројекта, молимо Вас да упишете Вашу е-маил адресу приступом на линк.

За више информација о пројекту, посетите  https://www.projectcurious.eu/