Кaтeдрa зa филмску и тeлeвизијску рeжију

Од самог оснивања Факултета драмских уметности, филмска уметност је била препозната као незаобилазни део драмског стваралаштва. а образовање филмских уметника траје у континуитету свих 70 година иако је Катедра за филмску и телевизијску режију формално почела са радом школске 1967/68. Убрзаним развојем технологија последњих деценија филм је постао широко доступан свима али потреба за високошколским образовањем филмских стваралаца данас је још већа него у прошлости. Сва она бројна  питања на која редитељ  Франсоа Трифо на почетку свог филму "Америчка ноћ" мора да одговори својим сарадницима остала су иста. Данас, када свако на свом мобилном телефону свакодневно производи сопствене филмове, одговорност филмског редитеља и уметника постала је важнија него икада раније.

 

Због тога смо задржали принципе којима су се наставници  руководили од самог почетка школовања првих генерација студената.  Први корак у образовању филмског редитеља мора бити савладавање  редитељског „заната“. Тек након тога студенти развијају своје индивидулане креативне  ауторске личности.  Непрекидно модернизовање наставе траје од почетка седамдесетих година прошлог века  па до данас уз коришћење најбољих искустава   домаће и светске кинематографије. Током протеклих деценија рада Катедре у потпуности је профилисан студијски програм наставе на филмској режији. Она је пратила развој и потребе српске кинематографије али и низ технолошки условљених промена које су се као на траци смењивале у филмској уметности. Сврху студијског програма на Катедри  дефинишемо као стицање основних знања о редитељском „занату“ ,  режији кратких играних и неиграних форми, ТВ форми,  документарног филма, упознавање и усвајање основне терминологије и технологије, преношење уметничких и стручних знања и вештина, образовање уметника-редитеља у циљу развијања и унапређивања уметничког редитељског стваралаштва у раду на аудио-визуелним медијима.

Настава филмске режије на Факултету прати  достигнућа најуспешнијих   западноевропских и источноевропских школа. Са њима се интензивно размењују искуства. Тај процес се одвија кроз велики број практичних вежби. Број вежби се из године у годину  повећава. Посебну пажњу посвећујемо заједничким вежбама са осталим катедрама где студенти формирају своје прве тимове и склапају креативна познанства и пријатељства која ће их пратити тоиом читаве професионалне каријере. Практичне вежбе су из године у годину све бројније и сложеније а Факултет постаје највећи продуцент кратких играних и документарних филмова не само у Србији већ у читавом нашем региону.

На десетинама домаћих и светских фестивала филмови студената доносе сваке године низ значајних признања. Наша катедра на тај начин оставља огроман траг у филмској уметности. Довољан је само површни поглед на  алумне филмске и телевизијске режије последњих деценија да би се схватило  да је историја рада Катедре за филмску и телевизијску режију практично историја  кинематографије Србији. Наша обавеза у  годинама које следе је да уз непрекидну модернизацију наставе  наметнуту новим технологијама задржимо високе уметничке критеријуме и сачувамо углед Катедре за филмску и телевизијску режију промовисањем нових успешних генерација српских редитеља у 21. веку.