Katedra za filmsku i televizijsku režiju

Od samog osnivanja Fakulteta dramskih umetnosti, filmska umetnost je bila prepoznata kao nezaobilazni deo dramskog stvaralaštva. a obrazovanje filmskih umetnika traje u kontinuitetu svih 70 godina iako je Katedra za filmsku i televizijsku režiju formalno počela sa radom školske 1967/68. Ubrzanim razvojem tehnologija poslednjih decenija film je postao široko dostupan svima ali potreba za visokoškolskim obrazovanjem filmskih stvaralaca danas je još veća nego u prošlosti. Sva ona brojna  pitanja na koja reditelj  Fransoa Trifo na početku svog filmu "Američka noć" mora da odgovori svojim saradnicima ostala su ista. Danas, kada svako na svom mobilnom telefonu svakodnevno proizvodi sopstvene filmove, odgovornost filmskog reditelja i umetnika postala je važnija nego ikada ranije.

 

Zbog toga smo zadržali principe kojima su se nastavnici  rukovodili od samog početka školovanja prvih generacija studenata.  Prvi korak u obrazovanju filmskog reditelja mora biti savladavanje  rediteljskog „zanata“. Tek nakon toga studenti razvijaju svoje individulane kreativne  autorske ličnosti.  Neprekidno modernizovanje nastave traje od početka sedamdesetih godina prošlog veka  pa do danas uz korišćenje najboljih iskustava   domaće i svetske kinematografije. Tokom proteklih decenija rada Katedre u potpunosti je profilisan studijski program nastave na filmskoj režiji. Ona je pratila razvoj i potrebe srpske kinematografije ali i niz tehnološki uslovljenih promena koje su se kao na traci smenjivale u filmskoj umetnosti. Svrhu studijskog programa na Katedri  definišemo kao sticanje osnovnih znanja o rediteljskom „zanatu“ ,  režiji kratkih igranih i neigranih formi, TV formi,  dokumentarnog filma, upoznavanje i usvajanje osnovne terminologije i tehnologije, prenošenje umetničkih i stručnih znanja i veština, obrazovanje umetnika-reditelja u cilju razvijanja i unapređivanja umetničkog rediteljskog stvaralaštva u radu na audio-vizuelnim medijima.

Nastava filmske režije na Fakultetu prati  dostignuća najuspešnijih   zapadnoevropskih i istočnoevropskih škola. Sa njima se intenzivno razmenjuju iskustva. Taj proces se odvija kroz veliki broj praktičnih vežbi. Broj vežbi se iz godine u godinu  povećava. Posebnu pažnju posvećujemo zajedničkim vežbama sa ostalim katedrama gde studenti formiraju svoje prve timove i sklapaju kreativna poznanstva i prijateljstva koja će ih pratiti toiom čitave profesionalne karijere. Praktične vežbe su iz godine u godinu sve brojnije i složenije a Fakultet postaje najveći producent kratkih igranih i dokumentarnih filmova ne samo u Srbiji već u čitavom našem regionu.

Na desetinama domaćih i svetskih festivala filmovi studenata donose svake godine niz značajnih priznanja. Naša katedra na taj način ostavlja ogroman trag u filmskoj umetnosti. Dovoljan je samo površni pogled na  alumne filmske i televizijske režije poslednjih decenija da bi se shvatilo  da je istorija rada Katedre za filmsku i televizijsku režiju praktično istorija  kinematografije Srbiji. Naša obaveza u  godinama koje slede je da uz neprekidnu modernizaciju nastave  nametnutu novim tehnologijama zadržimo visoke umetničke kriterijume i sačuvamo ugled Katedre za filmsku i televizijsku režiju promovisanjem novih uspešnih generacija srpskih reditelja u 21. veku.