Istorijat

 

Akademija za pozorišnu umetnost osnovana je uredbom vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije 11. decembra 1948. godine, a 1950. godine pripojena joj je Visoka filmska škola.

Nastava na Akademiji za pozorišnu umetnost počela je 12. februara 1949. godine. Prvi profesori glume bili su Mata Milošević i Jozo Laurenčić, njihovi asistenti Miroslav Belović, Stevo Žigon i Soja Jovanović, a prvi profesori režije Bojan Stupica i dr Hugo Klajn. Prvi rektor i dekan Akademije bio je Dušan Matić.

 

 

Početkom šezdesetih godina, u skladu s orijentacijom širenja nastavnih programa u odnosu na razvoj medija, osnivaju se nove studijske grupe, što značajno proširuje obrazovnu delatnost. U skladu sa tim, 1962. godine škola menja naziv i postaje Akademija za pozorište, film, radio i televiziju, da bi krajem 1973. godine ponela današnji naziv ― Fakultet dramskih umetnosti (pozorišta, filma, radija i televizije).

Naredne, 1974. godine, Fakultet dobija novu zgradu na Novom Beogradu, koja svojom funkcionalnošću i mogućnostima obezbeđuje najkvalitetnije uslove studiranja. U ovom prostoru nalaze se velika pozorišna scena, bioskopske sale, filmski i televizijski studiji, radio-studio, studiji za montažu, studio za snimanje i dizajn zvuka, namenski prostori za časove scenske igre, probe i praktičan rad. 

 

 

Fakultet dramskih umetnosti je povodom svoje pedesetogodišnjice, 1998. godine, nagrađen Vukovom nagradom, najvišom domaćom nagradom u oblasti kulture.

U 2023. godini Fakultet obeležava važan jubilej – 75 godina, tokom kojih je neprekidno bio i ostao renomirana škola, koja je u punoj meri doprinela razvoju, umetničkom i stručnom kvalitetu i ugledu jugoslovenskog i srpskog pozorišta, filma, radija i televizije. Profesori, saradnici i studenti – bivši i sadašnji, aktivno učestvuju u oblikovanju kulturno-umetničkog ambijenta ističući se talentom, kreativnošću i znanjem u oblasti dramskih umetnosti, medija i kulture.