Istorijat

 

Akademija za pozorišnu umetnost osnovana je uredbom vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 11. decembra 1948. godine, a 1950. godine, pripojena joj je Visoka filmska škola.

Nastava na Akademiji za pozorišnu umetnost počela je 12. februara 1949. godine. Prvi profesori glume bili su Mata Milošević i Jozo Laurenčić, njihovi asistenti ― Miroslav Belović, Stevo Žigon i Soja Jovanović, a prvi profesori režije ― Bojan Stupica i dr Hugo Klajn. Prvi rektor i dekan Akademije bio je Dušan Matić.

 

 

Početkom šezdesetih godina, u skladu s orijentacijom širenja nastavnih programa u odnosu na razvoj medija, osnivaju se nove studijske grupe, što značajno proširuje obrazovnu delatnost. Tada dolazi i do promene naziva u Akademija za pozorište, film, radio i televiziju, 1962. godine, da bi krajem 1973, ona ponela današnji naziv ― Fakultet dramskih umetnosti (pozorišta, filma, radija i televizije).

Naredne 1974. godine, Fakultet dobija novu zgradu na Novom Beogradu koja svojom funkcionalnošću i mogućnostima obezbeđuje najkvalitetnije uslove studiranja. Zgrada Fakulteta dramskih umetnosti kuća je ne samo najuspešnijih i najtalentovanijih, sadašnjih i budućih dramskih umetnika, već je i prostor u kome se nalaze velika pozorišna scena, bioskopske sale, filmski i televizijski studijski prostori, radio studio, montaže, studio za snimanje muzike, namenski prostori za časove scenske igre, probe i praktičan rad. 

 

 

Fakultet dramskih umetnosti je povodom svoje pedesetogodišnjice, 1998. godine, nagrađen Vukovom nagradom, najvišom domaćom nagradom u oblasti kulture.

Diplomirani studenti Akademije i Fakulteta dramskih umetnosti, u proteklom periodu, svojim kreativnim angažmanom, u najvećoj meri prožimaju celokupan kulturno-umetnički ambijent naše sredine. Fakultet dramskih umetnosti je u 2018. godini obeležio važan jubilej - punih 70 godina mi smo visokološkolska obrazovna institucija u kojoj se formiraju kriterijumi u oblastima dramskih umetnosti. To je škola iz koje su potekli najznačajniji stvaraoci i koja je u velikoj meri doprinela visokom nivou jugoslovenskog i srpskog pozorišta, filma, radija i televizije.