Katedra montaže

 
Montaža je neizostavna i izuzetno kreativna faza u stvaranju audio-vizuelnih dela. U tom stvaralačkom procesu, od pojedinačnih elemenata slike i zvuka nastaje jedna celovita forma tako što se njihovim selektovanjem i kombinovanjem, ustanovljavanjem dramaturškog i ritmičkog toka, finim oblikovanjem glumačkih interpretacija i vizuelnih i zvučnih motiva - uspostavlja forma, struktura, logika i smisao audio vizuelnog dela. 
 
Studenti montaže na Osnovnim akademskim studijama, kroz teoriju i praksu, postaju osposobljeni da istovremeno budu i pripovedači i prva publika, stvaraoci i kritičari oštrog oka, samostalni autori i članovi kreativnih timova koji će kreativne doprinose svih saradnika podržati i ojačati u procesu montaže - odlučujućoj fazi u nastajanju jednog audio-vizuelnog dela, jer montaža je finalna verzija scenarija. 
Istovremeno, od Osnovih do Master studija neprekidno se radi na proširivanju tehničko-tehnoloških znanja i veština montažera u radu na multimedijalnim i interaktivnim, alternativnim i eksperimentalnim formama kao i  sličnim složenim formama koje pripadaju široj oblasti vizuelnih umetnosti. 
 
Naši alumnisti su danas priznati montažeri u svim oblastima filmskog i TV stvaralaštva. Mnogi od njih prisutni su kao kreativni saradnici u svim fazama nastajanja raznovrsnih audio-vizuelnih dela, od scenarija do finalizacije kompleksnih projekata poput kompjuterskih igara, virtuelne realnosti i sl. 
To široko polje delovanja omogućeno je stalnim naporima profesora i saradnika Katedre montaže da obrazovni proces modernizuju u skladu sa razvojem medija ali i održe nit koja moderne veštine povezuje sa korenima vizuelno-pripovedačkih znanja neophodnih za celovito sagledavanje i kreativno delovanje u najširem spektru audio-vizuelnog domena.