Katedra za dramaturgiju

Nastala 1960. godine, Katedra za dramaturgiju već skoro 60 godina školuje dramaturge koji  stvaraju, adaptiraju i tumače dramski tekst. Nastala po ugledu na Jejlovu školu drame, Katedra kroz osnovne, master i doktorske studije upoznaje studente sa tehnikama pisanja, žanrovima i pojedinostima dramaturgije pozorišta, filma, radija i televizije, video igara kao i kopirajtinga.

Na glavnim predmetima, Filmskoj i TV dramaturgiji, i Pozorišnoj i radio dramaturgiji, studenti uče kako da stvaraju originalna dramska dela, u skladu sa viševekovnim nasleđem pozorišne i filmske dramaturgije. Na časove studenti dolaze sa idejama koje su onda izložene kritici i iscrpnoj grupnoj diskusiji u kojoj se loši loše ideje odbacuju, a dobre izoštravaju da bi se od njih stvorilo dramsko delo čiji se život ne završava ispitom, već je spremno za dalju produkciju.

Nastavni kadar Katedre čine profesori, docenti i saradnici koji redovno rasprodaju pozorišta, pišu scenarije i prave filmove koji su kandidati za Oskara više zemalja, stvaraju serije sa rekordnom gledanošću i video igre koje ostvaruju međunarodni uspeh. Studenti i diplomci, rade na filmu, televiziju i u pozorištu, pišu knjige, oblikuju advertajzing u Srbiji i učestvuju u društvenom i kulturnom životu ovog društva na najrazličitije moguće načine.

I vi možete postati jedan od njih.

Od njenog osnivanja, nastavni kadar Katedre za dramaturgiju činili su:

Josip Kulundžić, Ratko Đurović, Ljubiša Đokić, Jovan Hristić, Vladimir Stamenković, Vesna Jezerkić, Petrit Imami, Filip David, Dubravka Knežević, Nebojša Pajkić, Živojin Pavlović, Vlastimir Radovanović, Dušan Kovačević, Gordan Mihić, Miloš Radivojević, Slobodan Stojanović, Predrag Perišić, Slobodan Selenić.

Nastavni kadar katedre danas čine: Stevan Koprivica, Nenad Prokić, Maja Volk, Boško Milin, Srđan Koljević, Mirko Stojković, Biljana Srbljanović, Đorđe Milosavljević, Danica Pajović, Milena Marković, Vuk Bošković.