ZDW Exhibition Design Lab

Fokus projekta ”ZDW Exhibition Design Lab” je na razvoju produkcijskih veština studenata umetničkih fakulteta, koje su neophodne za rad u polju savremenih praksi vizuelnih umetnosti. Projekat okuplja pet partnerskih organizacija iz centralne Evrope i Srbije, među kojima su Univerzitet ”Tomas Bata” u Zlinu (Češka), Festival digitalne umetnosti Senzorijum iz Bratislave (Slovačka), KEK - Mađarski centar savremene arhitekture iz Budimpešte (Mađarska), Akademija likovnih umetnosti ”Jan Matejki” iz Krakova (Poljska) i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Osnovni ciljevi projekata su: (1) profesionalizacija mladih dizajnera, menadžera u kulturi i umetnika u pogledu osmišljavanja dizajna izložbi, umetničke direkcije i komunikacije; (2) ostvarivanje interdisciplinarne povezanosti i saradnje učesnika, kao i interakcije s drugim profesionalcima (3) promocija kulture višegradskih zemalja i Srbije sa fokusom na iskustvo publike.

Kroz seriju radionica, konferenciju i zajednički rad na izložbi, ovaj jednogodišnji projekat će pružiti priliku budućim profesionalcima u kulturi da steknu nove kompetencije i iskustvo na međunarodnom planu. Tokom projekta biće angažovani brojni eksperti u polju umetnosti, digitalnih tehnologija i kustoskih praksi, među kojima su frilens dizajner Lorenco Gerbi (Lorenzo Gerbi), novomedijska umetnica i kustoskinja Helena Nikonole (Helena Nikonole), umetnica i istraživačica Karolin Sinders (Caroline Sinders), nezavisna kustoskinja Maja Ćirić, art&science umetnik Mačej Gnjadi (Maciej Gniady), Jele Intema (Jelle IJntema), internet-umetnik,  arhitekta Samu Semerej (Samu Szemerey), i kustoskinja i organizatorka kulturnog programa Viola van Alfen (Viola van Alphen).

Studenti će od eksperata u kulturi naučiti kako da osmisle i realizuju zajedničku (onlajn) izložbu, te da stečeno znanje primene u praksi velike međunarodne manifestacije Zlín Design Week (ZDW) 2021, na koju će putovati u maju. Pored izložbe, učesnici će imati jedinstvenu priliku da rade na animaciji publike ZDW kroz sesije koje će sami osmisliti, a koje će pružiti uvid u kulturu regiona višegradskih zemalja i Srbiju kroz različite umetničke programe.

Fakultet dramskih umetnosti će na ovom projektu učestvovati kao partner iz Srbije, što će omogućiti mobilnost i ojačati kapacitete mladih, studenata osnovnih studija Katedre za menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi. Projekat je podržan sredstvima Višegrad+ fonda, koji podstiče saradnju zemalja Višegradske grupe i zemalja zapadnog dela Balkana. Više informacija o projektu i programu manifestacije Zlín Desing Week je dostupno na sajtu: https://zlindesignweek.com/2021/en/zdw-exhibition-design-lab-en/