Снажније периферије: једна јужна коалиција

ФДУ се 2020. придружио новој европској мрежи фокусираној на стратегије сарадње, јачању капацитета и културним политикама. Иницијатива „А Southern Coalition”, предвођена је мрежом Artemrede из Португалије и повезује 14 партнера из 10 земаља, који ће радити на заједничким активностима од 2021. године па надаље. Први пројекат ове мреже – „Stronger Peripheries” један је од 20 великих пројеката на нивоу Европе које је за финансирање одобрио програм Креативна Европа.

“Снажније периферије: једна јужна коалиција” је пројекат којим желимо да отворимо дијалог, испитамо и расправимо појмове “југ” и “периферија” с друштвено-политичког и културолошког аспекта, кроз различите сарадничке и уметничке стратегије и активности јачања организационих капацитета. Циљ пројекта је промислити питање идентитета кроз културу и културолошке разлике, те преиспитати доминантне моделе културне политике на југу Европе.

Јужна коалиција је неформална мрежа једанаест уметничких организација / организација независне културе и три истраживачке институције из 10 европских земаља. Осим ФДУ, факултети и универзитети укључени у мрежу су Универзитет у Барселони и Институт Универзитета у Португалу, а сарадник пројекта је и Универзитет у Монпељеу. Мрежа повезује локалне културне праксе и жели да превазиђе изолацију и маргинализацију појединих иницијатива, као и да оснажи и подстакне развој капацитета и вештина уметника, културних професионалаца и публике. Очекивано је да ће пројекат укључити око 2.000 професионалаца и имати шири утицај на преко 10.000 стручњака и заинтересованих појединаца.

Пројекат је финансиран средствима Европске уније кроз програм "Kреативна Европа", а уз подршку и суфинансирање Министарства културе Републике Србије. Са укупним буџетом преко три милиона евра, Јужна коалиција обухвата организације и институције из Португала, Шпаније, Србије, Грчке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Словеније, Италије и Француске.

Тим Факултета драмских уметности на овом пројекту чине професорка емерита др Милена Драгићевић Шешић, др Kсенија Марковић Божовић, научна сарадница, асистенткиња др Јована Kараулић и Татјана Николић, истраживачица сарадница.