Огњен Ракчевић

Доцент

Биографија

Катедра

Филмска и телевизијска продукција

 

Предмети

Филмска продукција I

Основе филмске делатност

Пратеће кинематографске делатности

 

Образовање

Дипломирани филмски и ТВ продуцент

 

Уметничка односно научно-истраживачка област

Филмска продукција

 

Уметнички рад

  • продуцент и редитељ документарног филма ”Тапавица” 2016.
  • продуцент и редитељ документарног филма ”Генерал Светомир Ђукић” 2020.
  • продуцент и редитељ филма ”Глигорићева Мар дел Плата – Краљева индијска варијанта” у постпродукцији

 

Научно-истраживачки рад

Научни рад ”Мерење гледаности ТВ програма” – Зборник радова Београдске отворене школе (ИСБН 86-83411-32-х)

Конференција MEDICI, Швасјцарска, 2016

Уредник монографије ”Момчило Тапавица -градитељ и освајач олимпијске медаље – Факултет спорта и физичког васпитања у Новом Саду на српском (ИСБН 978-86-6353-034-8) и мађарском језику (ИСБН 978-86-87095-93-9)

 

Чланство у уметничким / научним организацијама

Члан управног одбора ”Mреже киноприказивача Србије”

Потпредседник Савета Фестивала - Филмски сусрети Ниш

 

 

Рођен  у Београду 1981. Одмах након завршене III београдске гимназије уписује Факултет драмских уметности у Београду на коме и дипломира 2006. Након завршених студија паралелно ради као продуцент на многобројним телевизијским  пројектима, али и као продуцент на бројним домаћим филмским фестивалима. На Фестивалима: у Нишу – Фестивал глумачких остварења - Филмски сусрети и Врњачкој Бањи – Фестивал филмског сценарија и Сомбору, ради дуги низ година као креативни продуцент. Одлично говори енглески језик, а служи се и немачким језиком. Ожењен  и отац две кћерке.

Носилац је награде катедре за продукциjу Факултета драмских уметности  ”Лучоноша” – за изузетан допринос на пољу филмске продукциjе 2016. и Захвалнице за свеукупан допринос Фестивалу глумачких остварења домаћег играног филма у Нишу 2015.

Од 2014. ангажован је у Филмском центру Србије, где је покренуо мрежу домаћих приказивача и манифестацију ”Ноћ српског филма” која се успешно реализује сваке године у педесет биоскопа широм Србије, а има за циљ промоцију домаћег филма.

Управо је  завршио документарни филм “Глигорићева Мар дел Плата – Краљева индиjска вариjанта”, његов трећи аудиовизуелни рад коjи се бави значаjном спортском личношћу из савремене српске историjе, али овога пута као део уметничко истраживачког проjекта у оквиру докторандских уметничких студија на Факултету драмских уметности. После биографске филмске приче о Момчилу Тапавици, првом Jужном Словену, осваjачу олимпиjске медаље на Првим модерним Олимпиjским играма у Атини 1896. године који је приказан на многобројним фестивалима, РТВ Војводини и добио признања на фестивалима спортског фима на Златибору и Први кадар у Сарајеву, релизовао је и документарни филм о генералу Светомиру Ђукићу, оснивачу Олимпиjског комитета Србиjе. У свом трећем пројекту, истражујући живот и дело Светозара Глигорића, нашег наjуспешниjег шахисте, осим продукције документарног филма испитује и модалитете којима класичан филмски формат може да се прилагоди новим технологијама и могућностима које oнe отварају. На 11. међународном  фестивалу спортског филма на Златибору 28. августа 2022. овај филм је добио Гран при и проглашен за најбољи филм Фестивала.

Од 2020. ангажован је као доцент на Факултету драмских уметности у Београду, на катедри за филмску и телевизијску продукцију.

 

E-mail

оgnjen.rakcevic@gmail.com

Менторство

Мастер академске студије

  • Краткометражни играни филм "ТУПО ПРОБАДАЊЕ", Милена Шмигић, 27.10.2022.