Саопштење

Факултет драмских уметности, безрезервно и одлучно, пружа подршку младој глумици и некадашњој студенткињи наше школе, Милени Радуловић, у њеној борби да се сваки облик сексуалног злостављања и узнемиравања процесуира и казни на адекватни начин.

Неопходно је да разумемо колико је тешко проговорити о оваквом проблему, посебно из позиције жртве. Зато смо поносни што је наша бивша студенткиња имала снаге да отворено и директно проговори о томе и подели своје драматично искуство, чиме охрабрује и оснажује све оне који су били изложени различитим облицима сексуалног злостављања, узнемиравања и насиља да о томе проговоре.

Желимо да подсетимо да Мирослав Алексић никада није радио на Факултету драмских уметности, нити је на било који начин био укључен у процесе едукације и рада са нашим студентима и студенткињама. Његове радионице похађала су и деца која нису наставила са образовањем у пољу глуме и драмских уметности. Ово је важно нагласити зато што је проблем сексуалног злостављања и злоупотребе позиције моћи проблем не једне струке, већ може бити присутно у било којој друштвеној и професионалној структури, док је кривица за сваки чин појединачна и искључиво на починиоцу.

Факултет драмских уметности се, током више од 70 година рада, трудио да студентима и студенткињама створи сигуран, подржавајући простор за њихово образовање, усавршавање, лично и уметничко сазревање. Безбедност, поштовање и лични интегритет су вредности које без изузетка морамо да гарантујемо нашим студентима и студенткињама. Управа факултета има сталну комуникацију са представницима Студентског парламента и сигурни смо да ће студенти и студенткиње, уколико осећају да су изложени било каквом облику психолошког, вербалног или физичког узнемиравања током рада на Факултету, то одмах пријавити надлежним службама како би, по хитном поступку, свако одступање од очекиваних норми и професионалних стандарда било санкционисано.
За сада таквих пријава није било.

Од надлежних служби очекујемо ефикасну реакцију која ће спречити да се сличне радње понове на неким новим жртвама, као што очекујемо да починиоци буду адекватно процесуирани и кажњени.

Факултет драмских уметности подсећа и на то да ће током наредних дана начин извештавања медија о овом и сличним случајевима бити од огромне важности. Зато на њих апелујемо да професионалним, провереним и одговорним садржајима, те искључиво ослањањем на чињенице онемогуће секундарну виктимизацију жртава, као и колективизацију кривице и неосноване повреде интегритета и професионалног угледа појединаца који су посредно или непосредно повезани са овим случајем.

Имамо потпуно поверење у истражне органе и верујемо да ће свој посао обавити крајње професионално, у што краћем времену.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/355/large_FDU_u_boji_verzija_3.jpg