Горан Марковић

Професор емеритус

Биографија

Катедра

ФТВ режија

 

Предмети

Филмска режија

 

Образовање

Магистрирао на FAMU, Праг, Чехословачка

 

Уметничка односно научно-истраживачка област

Филмска режија

 

Уметнички рад

15 играних филмова, 3 телевизијска серије, око 50 документарних телевизијских филмова, три средњеметражна документарна филма, написао 11 позоришних комада и 11 режија у позоришту. Написао је 8 књига.

 

Научно-истраживачки рад

”Горан Марковић”, монографија, написао Ранко Мунитић, издање Центар филм,”Национална класа”, монографија, написала Маја Медић, издање Филмски центар Србије, Речник филма (Librairie Larousse), 501 истакнутих светских филмских редитеља (Barron's Educational Series, Inc.)

 

Чланство у уметничким / научним организацијама

Удружење филмских уметника Србије

 

 

           Горан Марковић је рођен 24.8.1946. у Београду, од родитеља Оливере и Радета, познатих драмских уметника. После завршене основне школе и гимназије у свом родном граду одлази на студије у Праг, Чехословачка. Тамо од 1965-70, на познатом Филмском Факултету при Универзитету Уметничких Муза (FAMU),  студира, дипломира и магистрира филмску режију.

            Од 1976. године почиње да се бави писањем и режирањем играних филмова. До сада их је снимио петнаест, углавном по сопственим сценаријима, укључујући и три телевизијске серије.

            Од 1978. године ради на ФДУ, где је почео као асистент приправник код професора Радоша Новаковића. У току свог рада на овом факултету, био је доцент на предмету Рад са глумцима, затим редовни професор предмета Филмска режија, да би данас имао статус професора емеритуса. У једном периоду је био шеф катедре одсека Филмске и телевизијске режије као и председник Савета факултета.  1984. и 2018. године гостује као предавач на Columbia University, New York.  Од 2010. до 2012. године је гостујући професор на Факултету Драмских Уметности у Банској Бистрици, Словачка. Од 2017. године предаје предмет Поетике великих редитеља на докторским студијама Академије Уметности у Новом Саду. Такође је ментор докторантима на овом факултету.

            До сада су у Француској направљене три ретроспективе филмова Горана Марковића: у Ла Рошелу, 1986., у Монпељеу 1988. и у Стразбуру 1991. године. На великој ретроспективи Југословенског филма организованом у Центру Помпиду у Паризу 1987. године, Горан Марковић је био представљен са четири филма. Ретроспективе свих филмова овог аутора у 2002. години направио је међународни филмски фестивал у Ротердаму, Холандија, Кинотека у Љубљани, Словенија и Кинотека у Загребу, Хрватска. 2008. године приказана је ретроспектива његових филмова у Кијеву, Украјина.

            На Међународном филмском фестивалу у Монпељеу, Француска, Горан Марковић је 1991. године био председник међународног жирија. 1995. године члан је међународног жирија на интернационалном фестивалу у Солуну, Грчка, као и 2009. године на међународном филмском фестивалу у Јерусалиму, Израел. Године 2013. члан  је међународног жирија на интернационалном фестивалу у Оренбургу, Русија. Много пута је био члан жирија филмских и позоришних фестивала у Југославији и Србији.

            Од 1986. године почиње да режира у позоришту и пише позоришне комаде. Написао је једанаест позоришних комада и режирао исто толико представа, што по својим, то и по туђим текстовима. Награђен је Стеријином наградом за најбољи драмаски текст "Турнеја" на Стеријином позорју 1997. године.

            Написао је осам књига: три романа, две збирке дневничке прозе, две публицистичка наслова и једну збирку драма.

            Два пута је награђен годишњом наградом града Београда за област кинематографије, 1983. године за филм "Вариола вера" и други пут 2001. године за филм "Кордон".  Од  1986. године. Године 2012. одликован је француским орденом Officier dans l’ordre des Arts et des Lettres. 2020. године је награђен наградом за животно дело од стране Удружења филмских уметника Србије.

 

Е-пошта

goranmar@gmail.com

Менторство

Докторске академске студије

  • БЕЛА НЕДЕЉА - СЦЕНАРИО ЗА ДУГОМЕТРАЖНИ ИГРАНИ ФИЛМ СА ОНИРИЧКИМ МОТИВИМА И СТРУКТУРОМ ДРАМАТУРГИЈЕ СНОВА, Бојан Вулетић, 18.05.2022.