др ум. Срђан Карановић

Редовни професор

Биографија

др ум. Срђан Ј. Карановић, ванредни професор

 

Ужa нaучнa oднoснo умeтничкa oблaст: Глумa
Прeдмeти:
- Глумa - oснoвнe aкaдeмскe студијe
- Глумa - мaстeр aкaдeмскe студијe
- Глума – докторске-уметничке студије

 

Срђан Ј. Карановић рођен је 9.11.1977. године у Београду. Завршио је Пету београдску гимназију. Студирао је глуму и дипломирао 2002. године са просечном оценом 9,15 у класи ред. проф. др Владимира Јевтовића чији је сарадник у настави на предмету Глума на Факултету драмских уметности у Београду био од 2003. до 2013. године , прво у звању асистента-приправника, асистента а затим и доцента. У фебруару 2017. године изабран је у звање ванредног професора.

Од маја 2015. године обавља дужност шефа Катедре за глуму.

Докторске-уметничке студије на ФДУ завршио је у марту 2015. године одбранивши пројекат "Не оклевај! Импровизуј!" који је доживео већ 60 извођења и део је редовног репертоара УК Вук Караџић.

Добитник је награде "Др Бранивој Ђорђевић", која се додељује најбољем студенту дикције.

Добитник је Сребрне медаље Универзитета уметности за успешан и предан уметнички и стручни рад на ФДУ (2010. године), "Златне значке" Културно-просветне заједнице Србије (2017.) као и две награде за докторски уметнички пројекат "Не оклевај! Импровизуј!"- Специјалног признања за унапређење педагошких метода у уметничком образовању и развоју у области глуме на фестивалу ФИСТ 2014. године и Специјалне награде за педагошки рад на Међународном позоришном студентском фестивалу Кестенбург (Бања Лука 2017.).

Као представник Факултета драмских уметности учествовао је на више фестивала позоришних академија у земљи и иностранству и био у прилици да у својству глумачког педагога ради на припреми сцена из комада Шекспира, Голдонија и Јонеска са студентима из Италије, Словеније, Хрватске, Шпаније, Македоније, Румуније и Грчке.

Остварио је 21 улогу у позоришту (У ЈДП-у, Народном позоришту, Позоришту Славија, Позоришту Дадов...), 16 у домаћим и страним ТВ серијама, 4 на филму, 18 синхронизација цртаних филмова и 10 улога у радио-драмама.

Од 2001. до 2011. године, као један од оснивача, радио је у Студију глуме "Четврти зид" при Дому културе Студентски град и као коаутор учествовао у припреми и реализацији 9 представа и 11 јавних часова.

Од септембра 2017. године води Мастер клас у оквиру“ Школе глуме и говора“ при Омладинском позоришту Дадов у оквиру кога је до сада осмислио и реализовао 21 јавни час.
Био је ангажован као спикер на Трећем програму Радио Београда (2002-2004) и као водитељ 11 телевизијских пројеката на БК Телекому, РТС-у, ТВ ФОКС-у и ТВ Прва (2001-2019).

Био је ангажован као предавач у Школи јавног наступа у организацији агенције „Неки фини људи“ и Канцеларије за младе општине Стари град(  УК Пароброд 2012.).

Менторство

Мастер академске студије

  • Представа "Лекција", Ежен Јонеско Лик:Ученица, Исидора Грађанин, 25.12.2020.
  • Ежен Јонеско, "Лекција" - Лик: Професор, Милан Зарић, 25.12.2020.