dr um. Srđan Karanović

Vanredni profesor

Biografija

dr um. Srđan J. Karanović, vanredni profesor

 

Uža naučna odnosno umetnička oblast: Gluma
Predmeti:
- Gluma - osnovne akademske studije
- Gluma - master akademske studije
- Gluma – doktorske-umetničke studije

 

Srđan J. Karanović rođen je 9.11.1977. godine u Beogradu. Završio je Petu beogradsku gimnaziju. Studirao je glumu i diplomirao 2002. godine sa prosečnom ocenom 9,15 u klasi red. prof. dr Vladimira Jevtovića čiji je saradnik u nastavi na predmetu Gluma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu bio od 2003. do 2013. godine , prvo u zvanju asistenta-pripravnika, asistenta a zatim i docenta. U februaru 2017. godine izabran je u zvanje vanrednog profesora.

Od maja 2015. godine obavlja dužnost šefa Katedre za glumu.

Doktorske-umetničke studije na FDU završio je u martu 2015. godine odbranivši projekat "Ne oklevaj! Improvizuj!" koji je doživeo već 60 izvođenja i deo je redovnog repertoara UK Vuk Karadžić.

Dobitnik je nagrade "Dr Branivoj Đorđević", koja se dodeljuje najboljem studentu dikcije.

Dobitnik je Srebrne medalje Univerziteta umetnosti za uspešan i predan umetnički i stručni rad na FDU (2010. godine), "Zlatne značke" Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (2017.) kao i dve nagrade za doktorski umetnički projekat "Ne oklevaj! Improvizuj!"- Specijalnog priznanja za unapređenje pedagoških metoda u umetničkom obrazovanju i razvoju u oblasti glume na festivalu FIST 2014. godine i Specijalne nagrade za pedagoški rad na Međunarodnom pozorišnom studentskom festivalu Kestenburg (Banja Luka 2017.).

Kao predstavnik Fakulteta dramskih umetnosti učestvovao je na više festivala pozorišnih akademija u zemlji i inostranstvu i bio u prilici da u svojstvu glumačkog pedagoga radi na pripremi scena iz komada Šekspira, Goldonija i Joneska sa studentima iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Španije, Makedonije, Rumunije i Grčke.

Ostvario je 21 ulogu u pozorištu (U JDP-u, Narodnom pozorištu, Pozorištu Slavija, Pozorištu Dadov...), 16 u domaćim i stranim TV serijama, 4 na filmu, 18 sinhronizacija crtanih filmova i 10 uloga u radio-dramama.

Od 2001. do 2011. godine, kao jedan od osnivača, radio je u Studiju glume "Četvrti zid" pri Domu kulture Studentski grad i kao koautor učestvovao u pripremi i realizaciji 9 predstava i 11 javnih časova.

Od septembra 2017. godine vodi Master klas u okviru“ Škole glume i govora“ pri Omladinskom pozorištu Dadov u okviru koga je do sada osmislio i realizovao 21 javni čas.
Bio je angažovan kao spiker na Trećem programu Radio Beograda (2002-2004) i kao voditelj 11 televizijskih projekata na BK Telekomu, RTS-u, TV FOKS-u i TV Prva (2001-2019).

Bio je angažovan kao predavač u Školi javnog nastupa u organizaciji agencije „Neki fini ljudi“ i Kancelarije za mlade opštine Stari grad(  UK Parobrod 2012.).

Mentorstvo

Master akademske studije

  • Predstava "Lekcija", Ežen Jonesko Lik:Učenica, Isidora Građanin, 25.12.2020.
  • Ežen Jonesko, "Lekcija" - Lik: Profesor, Milan Zarić, 25.12.2020.