40 ГОДИНА НОВОГ ТАЛАСА НА ФДУ

Позивамо Вас на догађај 40 ГОДИНА НОВОГ ТАЛАСА НА ФДУ који ће бити одржан у петак, 29. новембра 2019. године, од 13 до 19:30 часова на Факултету драмских уметности. Повод за организовање оваквог догађаја је 40 година од почетка Новог таласа у СФРЈ, свеуметничког покрета који је настао под утицајем разних западних тенденција у популарној музици, филму и уметности уопште. Догађај 40 ГОДИНА НОВОГ ТАЛАСА НА ФДУ обухватиће трибину, пројекцију филма и концерт. 

Трибина ће бити одржана од 13 до 15 часова на сцени Мата Милошевић. Учесници трибине, уједно и актери у стварању Новог таласа, биће Борис Миљковић, Срђан Шапер, Бранимир Димитријевић Туцко, Биљана Максић, Милутин Петровић и Владимир Ђурић. Они ће својим сведочанствима о том времену и њиховој улози у њему, покушати да допринесу разумевању феномена и његовог значења за савремено стваралаштво. Биће речи и о значају Факултета драмских уметности у покрету, будући да је велики број аутора и директних учесника овог покрета дипломирао или студирао управо у нашој школи. Разговор ће модерирати др Александар С. Јанковић, ванредни професор  ФДУ.
  
Пројекција филма Дечко који обећава и обраћање сценаристе проф. Небојше Пајкића биће одржано од 15:30 до 17:30 часова  у Биокопској сали ФДУ. Овај филм у режији Милоша Радивојевића описује и обједињује ликове, атмосферу, догађаје вредности и идеје покрета. Музику за филм компоновао је  и изводио музички састав Шарло акробата, а у филму се појављују Душан Којић Која (гитара) и Ивица Вдовић Вд (бубњеви) који уз Александра Берчека (бас) чине групу ВИС Добри дечаци. У филму се појављују и Влада Дивљан и Срђан Шапер из тадашње групе Идоли, која је подједнако обележила овај период. Публика ће уочи пројекције имати прилику да чује размишљања и сећања о овом пројекту сценаристе филма проф. Небојше Пајкића.

Програм се завршава концертом Аd Hoc бенда од 18 до 19:30 часова у фоајеу ФДУ. 
Бенд, оформљен специјално за ову прилику од садашњих студената ФДУ и музичара актуелних домаћих музичких састава, изводиће обраде песама са кључних новоталасних компилација Пакет аранжман и Артистичка радна акција. 

Позивамо вас да нам се придружите, уживо или путем друштвених мрежа на којима ће бити доступни сви садржаји које припремамо. Трибински програм биће уживо преношен на Фејсбук страници Факултета драмских уметности, док на YоuTube-у можете накнадно потражити остале програме. 

Након догађаја, биће објављена публикација која ће објединити анализе различитих аутора о  значају покрета са становишта уметничких пракси и изазова пред којима се оне налазе, а у односу на посебан друштвени контекст, некадашњи и данашњи. 
 

Пројекат се реализује уз подршку Србија ствара.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/115/40_g_nt.jpg