Регионална конференција о ТВ серијама online 27. и 28. мај 2021. - THE MAKING OF…

Регионална конференција о ТВ серијама THE MAKING OF… одржава се 27. и 28. маја у online формату (Zoom, YouTube i Facebook live). Ову јединствену конференцију организује Факултет драмских уметности из Београда (ФДУ) у сарадњи са Академијом сценских умјетности из Сарајева (АСУ) и Академијом драмске умјетности из Загреба (АДУ). Кроз панеле-епизоде скупа представљају се бројна питања савремене културе и медија, у овом тренутку обележених серијалним структурама, играним садржајима који се развијају у наставцима и дигитализацијом ТВ серија као културног наслеђа.

THE MAKING OF… је прилика да се разговара о креативним, едукативним, теоријским и новомедијским токовима ТВ серија. У фокусу су теме као што су регионалне копродукције, стилски и жанровски трендови, популаризација формата и његова дистрибуција. Дефинисање заједничке едукативне мреже о ТВ серијама и анализа дигитализованих ТВ серија као колективног наслеђа такође су предмет интересовања стручњака, професора и студената ових уметничких факултета.

Дводневна конференција THE MAKING OF пружа могућност да се представи регионална (ко)продукција ТВ серија као дела европског идентитета, културе и медија. На тој основи обликоваће се нацрт стратешких докумената АДУ, АСУ и ФДУ за развој у области едукације, популаризације и копродукције ТВ серија. Дугорочни циљ је размена креативно-практичних вештина и теоријских знања из области ТВ серија – од идеје до дистрибуције, од класичног до дигиталног окружења. Пратећи иновативне промене у савременим серијама с једне стране, а ЕУ и светске стандарде с друге стране, отвара се могућност за развој едукативног програма усмереног ка развоју професионалаца у овој области (аутора, креатора, сценариста, редитеља и извршних продуцената).

THE MAKING OF полази од регионално умрежене копродукционе садашњости и заједничке аудио-визуелне прошлости. На конференцији ће 30 учесника из четири земље (Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска и Турска) представити ТВ серије кроз добросуседске везе, утицаје и обрасце, указујући на сличности и разлике идеја и садржаја. Намењена је заинтересованој публици регионалних серија, истраживачима, професионалцима и студентима из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Због епидемилошке ситуације панел ће се одржати преко платформи Zoom, YouTube и Facebook live.

 

Детаљан програм конференције THE MAKING OF можете погледати на овом линку.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/423/TMO_LINK_IMAGE_2-page-001.jpg