Regionalna konferencija o TV serijama online 27. i 28. maj 2021. - THE MAKING OF…

Regionalna konferencija o TV serijama THE MAKING OF… održava se 27. i 28. maja u online formatu (Zoom, YouTube i Facebook live). Ovu jedinstvenu konferenciju organizuje Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda (FDU) u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva (ASU) i Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba (ADU). Kroz panele-epizode skupa predstavljaju se brojna pitanja savremene kulture i medija, u ovom trenutku obeleženih serijalnim strukturama, igranim sadržajima koji se razvijaju u nastavcima i digitalizacijom TV serija kao kulturnog nasleđa.

THE MAKING OF… je prilika da se razgovara o kreativnim, edukativnim, teorijskim i novomedijskim tokovima TV serija. U fokusu su teme kao što su regionalne koprodukcije, stilski i žanrovski trendovi, popularizacija formata i njegova distribucija. Definisanje zajedničke edukativne mreže o TV serijama i analiza digitalizovanih TV serija kao kolektivnog nasleđa takođe su predmet interesovanja stručnjaka, profesora i studenata ovih umetničkih fakulteta.

Dvodnevna konferencija THE MAKING OF pruža mogućnost da se predstavi regionalna (ko)produkcija TV serija kao dela evropskog identiteta, kulture i medija. Na toj osnovi oblikovaće se nacrt strateških dokumenata ADU, ASU i FDU za razvoj u oblasti edukacije, popularizacije i koprodukcije TV serija. Dugoročni cilj je razmena kreativno-praktičnih veština i teorijskih znanja iz oblasti TV serija – od ideje do distribucije, od klasičnog do digitalnog okruženja. Prateći inovativne promene u savremenim serijama s jedne strane, a EU i svetske standarde s druge strane, otvara se mogućnost za razvoj edukativnog programa usmerenog ka razvoju profesionalaca u ovoj oblasti (autora, kreatora, scenarista, reditelja i izvršnih producenata).

THE MAKING OF polazi od regionalno umrežene koprodukcione sadašnjosti i zajedničke audio-vizuelne prošlosti. Na konferenciji će 30 učesnika iz četiri zemlje (Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Turska) predstaviti TV serije kroz dobrosusedske veze, uticaje i obrasce, ukazujući na sličnosti i razlike ideja i sadržaja. Namenjena je zainteresovanoj publici regionalnih serija, istraživačima, profesionalcima i studentima iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zbog epidemiloške situacije panel će se održati preko platformi Zoom, YouTube i Facebook live.

 

Detaljan program konferencije THE MAKING OF možete pogledati na ovom linku.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/423/TMO_LINK_IMAGE_2-page-001.jpg