Деманти

Факултет драмских уметности оштро протестује због нетачних података и злонамерних инсинуација наведених у тексту Српског телеграфа, а који преноси портал Република под насловом "Бура на Факултету драмских уметности: Биљана прогони Биљану".
Текст обилује материјалним грешкама, као и лажним тврдњама директно усмереним ка Студентском парламенту, Наставном Већу и Деканату ФДУ и професорки Биљани Србљановић.

Нетачно је да је Председница Студентског парламента затражила да се професорка Биљана Машић "пошаље на Етичку комисију и да се удаљи са факултета јер подржава супруга-силоватеља", како се у поменутим текстовима наводи. На редовној седници Наставног већа јесу, међутим, од стране Студентског парламента изнете бриге и узнемиреност студената и студенткиња различитих нивоа студија због непосредне и директне укључености професорке Машић у процес суђења њеном супругу Мирославу Алексићу и њене медијске експонираности у овом случају. 
Имена студената и студенткиња који су се тим поводом обратили Студентском парламенту није јавно затражио професор Срдан Голубовић, који и не учествује у раду Наставног уметничко-научног већа, већ професор др ум. Срђан Карановић, шеф Катедре за глуму ФДУ. Имена нису саопштена јавно због забринутости представника Студентског парламента да би њихово идентификовање директно утицало на даљи ток студија и могућност да редовно раде и буду непристрасно оцењени. 

Продеканка др Ана Мартиноли јесте поднела оставку на своју позицију, а њен званичан допис достављен је Декану, свим члановима и чланицама Наставног већа, као и Секретару ФДУ уобичајеним каналима пословне комуникације, не смс поруком. У тексту оставке се, међутим, ни на један начин не наводи, нити сугерише да је разлог жеља да се избегне сарадња са професорком Биљаном Машић, како то нетачно наводе поменути текстови, нити се помиње било која друга веза оставке продеканке са овим случајем. 

Професорка Биљана Србљановић није чланица Наставног већа, те није присуствовала поменутој седници. Као колумнисткиња, професорка Србљановић и иначе износи своје мишљење о многим табу темама овог друштва, па тако и о случају Алексић који месецима потреса читаву јавност и наш факултет. Овога пута је неправедно и тенденциозно повезана са дискусијом на Наставном већу и лажно представљена као неко ко има лични интерес у случају Алексић.  

Као и до сада, сви материјали везани за рад Факултета драмских уметности, од записника седница Наставног већа до интерних дописа који могу бити од интереса јавности, доступни су на увид свим заинтересованим странама и њима лако могу утврдити намере обмањивања и дезинформисања које су Српски телеграф и портал Република учинили својим текстовима.
Додатно забрињава чињеница да се као извор нетачних информација наводи саговорник са ФДУ, чиме се сугерише да са самог Факултета потичу у потпуности измишљени подаци и тумачења, а то  као последицу има не само урушавање кредибилитета целе наше институције, већ и застрашивање Студентског парламента и свих чланова и чланица нашег колектива да слободно и отворено говоре о деликатним моралним и етичким проблемима са којима смо суочени. 
Верујемо да је циљ пласирања оваквих текстова и изношења оваквих неистина управо ућуткивање Факултета драмских уметности и његових професора и професорки, те  ускраћивање слободе говора на тему случаја Алексић. 

Наглашавамо да Факултет драмских уметности има обавезу да у свим својим аспектима деловања безрезервно поштује законе, а у складу са њима и права и обавезе свих запослених, али и да рад и ангажовање свих наставника и сарадника мора бити утемељено не само у законским, већ у чврстим моралним, етичким и педагошки одговорним начелима и да је према њима одговоран сваки појединац посебно. 

Факултет драмских уметности ће у овом и свим сличним покушајима да се јавност обмане, а интегритет студената и репутација запослених на ФДУ угрозе, реаговати свим доступним правним средствима.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/490/large_FDU_u_boji_verzija_3.jpg