Позориште чуда на ФДУ

На Факултету драмских уметности од 3. до 5. новембра одржаће се Позориште чуда, фестивал који на несвакидашњи начин спаја уметност и науку!

Главни програм фестивала чине иновативни позоришни формати- artscience продукције и augmented lectures, проширена научно-уметничка предавања која нам на занимљив начин, кроз формат сценоског извођења, приказују најновија достигнућа из поља науке.

Првог дана фестивала на сцени ,,Мата Милошевић” на ФДУ одржаће се перформанс ,,Тачка је оно што нема делова”, у продукцији Центра за промоцију науке и Станица- Сервиса за савремени плес, а затим и панел дискусија о самом извођењу. Потом, у великој бископској сали на ФДУ очекује нас ,,Само један’’, augmented lecture у коме street art уметница Александра Петковић ТКВ и климатолог др Владимир Ђурђевић заједничким снагама указују на  актуелан проблем климатске кризе.

Другог дана фестивала, у великој биоскопској сали ФДУ биће изведена представа у продукцији Лабораторије интерактивних уметности ФДУ, а по сценарију и режији Мирка Стојковића, ,,alSham Epilog”, која нас подстиче на критичко промишљање медијских садржаја и манипулација којима смо свакодневно изложени. Такође, на сцени ,,Мата Милошевић” на ФДУ имаћемо прилику да видимо и  Augmented Lecture ,,Суперкондензатори: потенцијал за промене”, ауторског тима који чине Петар Лаушевић, Лара Поповић и Марија Шумарац. Кроз њихов рад сазнаћемо која су то најновија научна открића у домену складиштења енергије која могу бити наша будућност.

Трећи дан фестивала резервисан је за сценско изводјење пројекта ,,Нећу више -мама” у режији Иве Олујић, који нам скреће пажњу на еколошка питања и говори о важности очувања животне средине на начин на који млади овај проблем перципирају. Извођење „Нећу више – мама“ је део глобалне акције Climate Change Theatre Action, а након извођења уследиће и панел дискусија под називом "Дајмо себи шансу - млади и климатске промене", на коме ће млади еколошки активисти изнети своје ставове по овом питању.

Сви програми у оквиру фестивала су бесплатни, а како бисте обезбедили своје место услед ограничених капацитета, пријавите се путем линка:

https://cutt.ly/8RrqaXg

Фестивал се организује у оквиру двогодишњег међународног пројекта CURIOUS (Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach and Understand Science), који заједно са партнерима из Италије, Бугарске и Белгије, реализује Лабораторија интерактивних уметности Факултета драмских уметности, уз подршку Креативне Европе и Министарства културе РС и Италијснког института за културу у Београду.  

 

За више информација посетите нашу Фацебоок и Инстаграм страницу:

https://www.facebook.com/labfdu и https://www.instagram.com/labfdu/

Слике

  • /uploads/attachment/vest/507/pozoriste_cuda.jpg