Саопштење - FLUX

FLUX је аутентични аудио пројекат, периодична радио станица, која се реализује у оквиру студијског програма Катедре за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе, уз сарадњу са студентима Катедре за снимање и дизајн звука и Катедре за глуму , Факултета драмских уметности у Београду уз менторство професора и сарадника у настави. FLUX постоји како би омогућио младим будућим професионалцима да за своје вршњаке креирају квалитетан радијски садржај који мами, провоцира и одговара на актуелна питања данашњице. Током 09. и 10. новембра, емитовано је преко 27 сати говорно-музичког програма, са културно-уметничким, информативним, едукативним и забавним функцијама.

Тема овогодишњег програма била је УЛИЦА, а под слоганом Сувише фреквентно желели смо да објединимо што више различитих одлика које простор као такав нуди.  Емисије су биле конципиране тако да улицу прикажу као место окупљања, афирмисања многих субкултура и покрета, али и простора инспирације и уметности. Представили смо приче и искуства актера из области активизма, екологије, књижевности и многобројних представника са различитих уметничких сцена како из Србије, тако и ван ње.

За оне који нису успели да испрате програм током емитовања уживо, све емисије поставили смо на Mixcloud налог, ком је могуће приступити путем следећег линка  https://www.mixcloud.com/fluxradio/ .

Посебно смо поносни на активност која је била организована поводом отварања FLUX-а а чији исход преставља нови мурал на зиду Факултета драмских уметности. Том акцијом, успели смо да оставимо симболичан траг овогодишњег програма  али истовремено и склопимо сарадњу са колегама са других факултета Универзитета уметности.

Аутор мурала, Бојан Димић истиче да за њега, појам “FLUX ”најпре представља ток, кретање, покрет који не би требало да се заборави. Две фигуре у ваздуху представљају моментум који мора бити задржан како не бисмо испали из игре, ако се сетите ластиша све ће вам бити јасно. Друге две фигуре у средини су покретачи (радио таласи) који у свом првом плану колористички одлазе у последњи, али са надом представљеном кроз чврсте линије фигуре које се налази у ваздуху. Враћају се у први план и представљају глас који је неопходан да се шири даље. Апстрахована позадина је ликовни елемент искоришћен ради бољег представљањa динамике и стварањa простора у којем се често можемо погубити, али ако мало боље ослушнете прави пут вас увек зове. Овакав искорак не би био могућ без подршке Roma Company који су колегама са Факултета ликовних и Факултета примењених уметности обезбедили све потребне материјале за реализацију мурала. Тим поводом, Јелена Анђелковић, менаџерка за комуникације у Рома Цомпанy нам је рекла  следеће: “Неизмерно ми је драго да смо као друштверно одговорна компанија препознали значај пројкета који су ови млади људи покренули. Roma Company сматра да је веома важно улагати умладе и њихову креативност као и у локалну заједницу у којој послујемо. Ово је само један у низу од пројеката којим желимо да дамо подршку новим идејама и иновацијама”.

Традиција FLUX радија постоји већ 13 година и као свим претходним генерацијама рад на овом пројекту за нас је представљао важно искуство кроз које смо применили теоријска знања, склопили значајне сарадње са колегама са других катедри али и оставили траг на нашој медијској сцени. Надамо се да ће се потенцијал и публика FLUX радија из године у годину множити. Посебно се захваљујемо на подршци  овогодишњим пријатељима пројекта, Coca Cola Srbija и Pizza Fabrika, као и свим медијским партнерима који су препознали вредности FLUX-a и омогућили да оне буду видљивије.

До следећег слушања, видимо се на улици!

Слике

  • /uploads/attachment/vest/529/flux_radio.jpg