Преглед аустријског кратког филма - 07.04.2023.

Позивамо вас на пројекцију аустријских кратких филмова у петак 7. априла у 12 часова у Малој пројекционој сали Факултета драмских уметности. Пројекције су део најаве Аустријског филмског фестивала који ће се одржати од 20. до 25. априла, на више локација у Београду.

Филмови који ће бити приказани:

  • Fabiu (r. Stefan Langthaler)
  • Frauenfrangmente: Gini und Resi (r. Sofia Gmeiner)
  • Nackte männer im wald (r. Paul Ploberger)
  • Yukno X Oehl Feat. Autodrom -  Brumm Brumm (r. Lorenz Uhl)
  • Genosse Tito, Ich Erbe (r. Olga Kosanović)

Једна од гошћи фестивала ће бити и Олга Косановић. Олга је рођена у Аустрији где је завршила студије филмске режије и камере и веома је активна као филмски стваралац. Пореклом је из Краљева. Добитница је бројних награда, између осталог и оне аустријског фестивала Диагонале 2023 за најбољи филм младог аутора, док је прошле године добила Аустријску филмску награду за најбољи кратки (документарни) филм. Филм "Genosse Tito, ich erbe" (“Друже Тито, ја наслеђујем”) сниман је у Краљеву и околини, уз учешће ауторкиних баке и деке који ту и живе.

Селекција филмова део је сарадња између Аустријске филмске академије и Аустријског савезног министарства за европске и међународни послове, покренуте још 2012. Сваке године бирају се аустријски кратки филмови који су приказани на бројним фестивалима и освојили награде и иду на једногодишње путовање око света, те ће 5 филмова бити приказано и на Факултету драмских уметности у Београду.

 

Видимо се у петак у 12 часова!