ПРОГРАМ 5. ФЕСТИВАЛА ФРАНЦУСКОГ ФИЛМА

После Кана, филм „Венсан мора да умре" Стефана Кастана отвара Фестивал француског филма у Београду

 

Фестивал француског филма биће одржан од 14. до 18. јуна у Београду, Новом Саду и Нишу.

На овогодишњем петом, јубиларном издању публика ће имати прилику да погледа најновија остварења из Француске од којих више њих припадају овогодишњој селекцији Канског фестивала. Пројекције ће бити одржане на Косанчићевом венцу, Силосима и на платоу између "Ушће" пословних центара. Program Off: Редитељке посвећен француским ауторкама публика ће моћи да погледа у мтс Дворани, док ће део програма бити приказан и у Културном центру Новог Сада и Вилинграду у Нишу.

Организатори Фестивала француског филма су Француски институт у Србији и MegaCom Film уз подршку партнера: Министарства културе Републике Србије, Општине Стари град, компанија Млекопродукт са линијом француских сирева Ile de France, MPC Properties, TV 5 Monde, као и многобројних медијских спонзора.

Фестивал ће у среду, 14. јуна на Косанчићевом венцу отворити остварење „Венсан мора да умре" аутора Стефана Кастана када ће бити одржан и разговор са аутором. Филм ће репризно бити приказан у четвртак, 15. јуна у Силосима. „Венсан мора да умре" премијерно је приказан у оквиру Недеље критике овогодишњег издања Канског филмског фестивала. „Под звездама" Себастијана Тилара биће приказан у четвртак, 15. јуна на платоу између "Ушће" пословних центара, а у суботу 17. јуна на Косанчићевом венцу.

Француско остварење „Нормална" Оливијеа Бабинеа, аутора који се по други пут враћа на фестивал, биће приказано у петак, 16. јуна на Косанчићевом венцу (а репризно у суботу и недељу на Ушћу и у Силосима). Након Београда, аутор ће са својим филмом посетити и Нови Сад, где ће у четвртак, 15. јуна бити организована пројекција у Културном центру Новог Сада. После свих пројекција биће одржан разговор са аутором.

„Кућа" Анисе Бонфон биће приказан у четвртак и петак, 15. и 16. јуна на Косанчићевом венцу и у Силосима. Док ће „Велика кола" Филипа Гарела бити приказан у петак, 16. јуна на Ушћу, а дан после и у Силосима. Ово остварење гледаће се и у Нишу, у Вилинграду, у четвртак, 15. јуна. „Солитер" Гијома Никлуа биће приказан у недељу 18. јуна у 21 час на Ушћу.

Још један филм који стиже са недавно завршеног фестивала у Кану је остварење „Салем" Жан-Бернар Марлена који ће бити приказан у недељу, 18. јуна у 21 час на Косанчићевом венцу. Филм је приказан у селекцији Известан поглед.

У оквиру OFF програма: Редитељке публика ће у мтс Дворани гледати филмове „Заљубљена Анаис" Шарлин Буржоа Таке, „Баш ме брига" Емануел Мар и Жили Лекустр, „Бескрајно лето" Емили Осел и „Плејлиста" ауторке Нин Антико.

Све пројекције на отвореном почињу у 21 час, пројекције у Новом Саду и Нишу почињу у 19 часова, док ће филмови који су на програму у мтс Дворани бити приказани у 17 часова. Улаз на пројекције је слободан.

Више информација о програму на: https://www.institutfrancais.rs/festival-francuskog-filma-2023/

 

Трејлери:

Под звездама: https://www.youtube.com/watch?v=Jj2vfItUBqo

Нормална: https://www.youtube.com/watch?v=yGuiIG4he74&t=1s

Солитер: https://www.youtube.com/watch?v=ojpAh8MFlUQ

Слике

  • /uploads/attachment/vest/911/Festival_francuskog_filma_vizual.jpg