ТРЕЋА НАГРАДА У САД ЗА ОСТВАРЕЊЕ „ОВУДА ЋЕ ПРОЋИ ПУТ" НИНЕ ОГЊАНОВИЋ

Остварење „Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић добитник је награде Spirit of Independent Filmmaking Award на фестивалу Stony Brook Film у Њујорку.

Stony Brook Film Festival се већ 28 година одржава у Staller Centru for the Arts на Long Island-у, а награда додељена нашој ауторки представља признање за „дух независног филмског стваралаштва која се додељује ауторима и ауторкама који користе јединствени indie објектив како би оживели своје невероватне приче".

Подсетимо „Овуда ће проћи пут" светску премијеру је имао на Slamdance фестивалу у САД где је добио награду публике и специјално признање жирија, док је домаћа премијера одржана на овогодишњем београдском ФЕСТ-у на ком је филм освојио награду публике. Филм је награђен и на Интернационалном филмском фестивалу Ривиера у Сестри Леванте у Италији где је освојио награду студентског жирија, док је на фестивалу Mammoth Lakes у Калифорнији остварење Нине Огњановић добило две награде, награду публике и жирија за најбољи филм. Ауторка остварења добитница је и награде за најбољег редитеља дебитанта на недавно одржаном Равно село фестивалу. Филм је на недавно завршеном фестивалу у Сомбору освојио награду Ернест за најбољи, глумица Јана Бјелица је освојила награду за најбољу младу глумицу, док је глумац Златан Видовић добио посебно признање за упечатљива глумачка остварења у три филма.

Радња филма смештена је у одсечено, заборављено село близу ког ће ускоро бити изграђен аутопут. У село, осим аутопута, стиже и странац. Мештани, пуни неповерења и страха према промени коју пут доноси, сумњају да и странац има неке везе са тим и да скрива своје праве намере. Неколико неспоразума и лажи је довољно да нетрпељивост мештана према странцу прерасте у отворени сукоб, а Јана, девојка из села која се заљубила у странца, схвата да је она једина која може да га спаси од опасности која се над њим надвила. Улоге у филму тумаче Јана Бјелица, Златан Видовић, Владимир Максимовић, Нинослав Ћулум, Светозар Цветковић, Бранислава Стефановић, Игор Филиповић, Павле Чемерикић, Марта Богосављевић, Ева Рас и Демијан Костић.

„Овуда ће проћи пут" подржан је од стране Министарства културе Републике Србије и Филмског центра Србије. Продуцент филма је Pointless Films, док су копродуценти Факултет драмских уметности и Радио Телевизија Србије.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/954/Nina_Ognjanovi%C4%87_foto_Stony_Brook_Film_Festival.jpg
  • /uploads/attachment/vest/954/Ovuda_%C4%87e_pro%C4%87i_put_stil_iz_filma_foto_Pointless_Films__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/954/Foto_Stony_Brook_Film_Festival.jpg
  • /uploads/attachment/vest/954/Plakat_Ovuda_%C4%87e_pro%C4%87i_put.jpg