ФАКУЛТЕТ ДРАМСКИХ УМЕТНОСТИ ПОСТАЈЕ ЦЕНТАР ЗА ЈУГОИСТОЧНУ ЕВРОПУ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „LOOKING CHINA“

У јакој конкуренцији најпрестижнијих филмских школа у свету, студенти и професори  ТВ и филмске режије београдског ФДУ већ годинама са успехом учествују у пројекту Универзитета у Пекингу

Најмногољуднија земља на планети, са својом изузетно богатом традицијом, дугом историјом, цивилизацијом која траје неколико миленијума, непресушни је извор инспирације за бројне професионалце различитих области из целог цвета,  посебно из области медија, пре свега филма. Телевизија и филм приближили су нам ту далеку земљу, али још увек недовољно.

У намери да приближи Кину остатку света, Пекиншки универзитет (Beijing normal university), уз подршку кинеског Министарства културе, основао је фондацију која је осмислила пројекат „Looking China". Пројекат је окренут страним студентима, њима се сваке године упућује позив да дођу у Кину, посете оне њене делове који се на налазе у програмима туристичких обилазака, који су мање доступни, непознати, а крију велика блага која би тек требало открити и представити свету. У пројекту сваке године учествује 100 студената, из разних земаља, подељених у 10 група по 10 студената, који три седмице проведу у неком кинеском граду, провинцији и сниме на одређене, задате теме кратак филм о свом сусрету са богатом историјом, традицијом и обичајима Кине. Свака група у различито време обилази други град, место, провинцију и не могу се међусобно срести.

Факултет драмских уметности у Београду (ФДУ) у пројекту „Looking China", који траје девет година, ове године учествује већ пети пут. То је велико признање и успех, када се зна колико је велико интересовање у целом свету, велики број филмских школа и универзитета из целог света сваке године конкурише са својим предлозима и идејама како би узео учешће у овом међународном пројекту Пекиншког универзитета.

Пеђа Велиновић, продекан и професор ФДУ на одсеку за ТВ и филмску режију, на сајту CILECT (Међународно удружење најзначајнијих филмских школа, са око  200 чланова, међу којима је и ФДУ), налетео је пре више година на конкурс кинеске фондације која позива студенте из целог света да учествују у пројекту  занимљивог назива „Looking China" („Погледај Кину").

„Одмах сам послао мејл у коме сам изразио жељу да и наши студенти учествују у том пројекту. Одговорили су да је свих 100 места већ попуњено, да је интересовање у свету огромно и саветовали да се јавимо наредне године", присећа се проф. Велиновић, у разговору за наш магазин, почетака сарадње са кинеским колегама.

Наредног дана стигао је нови мејл из Кине, у коме су кинеске колеге предложиле да ФДУ пошаље два студента који би се прикључили групи Италијана. „Тако смо", додаје наш саговорник, „кренули у ’кинеску авантуру’ која траје скоро деценију и надамо се да ће трајати док траје овај међународни пројекат. Сусрет са Кином, са њеном историјом, свакодневним животом у тој далекој земљи, за будуће редитеље било је изузетно корисно и занимљиво искуство, донело им је нова познанства, нове изазове, много су научили и добили прилику да покажу шта знају и колико владају својим будућим занатом", истиче проф. Велиновић.

Следеће године из Кине је стигла понуда да студенти ФДУ конкуришу за учешће у пројекту „Looking China" и тада су се четири наша студента прикључила аустралијској групи. Са њима је тада први пут у Кини, као ментор, боравила и проф. Андријана Стојковић са ФДУ. Наредне године, на позив проф. Велиновића, кинеске колеге дошле су у Београд, где су као гости ФДУ имали прилику, у оквиру програма „Летње филмске школе", да присуствују пројекцији филмова снимљених током боравка студената овог факултета у Кини.

Факултет драмских уметности пети пут учествује у пројекту „Looking China", док студенти овог факултета учествују у том пројекту од самог почетка, пуних девет година, са поносом истиче проф. Велиновић и подсећа да је интересовање у свету за пројекат „Лоокинг Цхина" огромно, а конкуренција веома велика. Он истиче да је наши студенти успевају годинама да у оштрој конкуренцији из целог света увек изборе своје место, пре свега због квалитета који су приказали, али и због  одговорности и озбиљности коју су показали ангажманом у самом пројекту.

 

Извор: https://novaekonomija.rs/tekstovi/kina-u-objektivu-beogradskih-studenata?fbclid=IwAR3EaSC4Y3LG4wVN7qbPW-ziFZrwsbOQ2kOM-oUVyARakgR6zGCtqigZkO0

Слике

  • /uploads/attachment/vest/37/69482580_1396410617177440_1656039509873131520_n.jpg