Трибина "Историја Битефа као увод у Историју светског позоришта и драме"

У сарадњи с одабраним образовним институцијама, факултетима и средњим школама, фестивал Битеф започиње нови едукативно-промотивни програм Битефов отворени час. Његов циљ је да се приближавање и популаризација концепта, мисије и програма Битефа новим публикама, пре свега младој, не врши само класичним маркетиншким и ПР средствима, већ и директним сусретима, едукацијом, разменом мишљења.

            Срдачно вас позивамо на први Битефов отворени час у факултетском контексту, на отворено предавање под називом Историја Битефа као увод у Историју светског позоришта и драме, које ће се одржати у понедељак 16. 09. од 11  до 13 часова у великој биоскопској сали Факултета драмских уметности. Предавање ће се одиграти у термину првог часа из предмета Историја светског позоришта и драме за студенте прве године позоршних смерова ФДУ, а одржаће га предметни наставник, ред. проф. др Иван Меденица, који је уједно и уметнички директор Битефа.

            Цео увод у план и програм предмета Историја светског позоришта и драме, који на основним студијама ФДУ слушају студенти скоро свих студијских група, проф. Меденица ће овог пута извести реферишући се на историју Битефа. Једна од главних линија фестивалског програма увек је била и сценска реинтерпретација класичних драма, управо оних које се и изучавају на овом предмету. Предавање није замишљено као предавање-перформанс, али кад се знају педагошке методе проф. Меденице, извесно је да ће оно  имати и елементе перформанса.

            Професор ће искористити овај термин да укратко представи и студијске мастер и докторске програме из области теорије на ФДУ, па позивамо и заинтересоване студенте завршних година ФДУ и других факултета да дођу и добију корисне информације на ову тему.

----------------------------------

           Др Иван Меденица је редовни професор Факултета драмских уметности, предаје на сва три нивоа студија, студенти су га бирали, у анкетама које је организово портал iSerbia.rs, за једног од три најинспиративнија универзитетска професора у Србији. Поред педагогије и научно-истраживачког рада, активан је и у областима позоришне критике и уметничког руковођења фестивалима. Добио је шест Стеријиних награда за позоришну критику и једну за театрологију. Директор је конференција Међународне асоцијације позоришних критичара (IATC) и председник Удружења позоришних критичара и театролога Србије. Био је уметнички директор и селектор Стеријиног позорја, а сада је уметнички директор и селектор Битефа. Носилац је француског ордена Витеза уметности и књижевности.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/41/bitef_fdu.jpg