Tribina "Istorija Bitefa kao uvod u Istoriju svetskog pozorišta i drame"

U saradnji s odabranim obrazovnim institucijama, fakultetima i srednjim školama, festival Bitef započinje novi edukativno-promotivni program Bitefov otvoreni čas. Njegov cilj je da se približavanje i popularizacija koncepta, misije i programa Bitefa novim publikama, pre svega mladoj, ne vrši samo klasičnim marketinškim i PR sredstvima, već i direktnim susretima, edukacijom, razmenom mišljenja.

            Srdačno vas pozivamo na prvi Bitefov otvoreni čas u fakultetskom kontekstu, na otvoreno predavanje pod nazivom Istorija Bitefa kao uvod u Istoriju svetskog pozorišta i drame, koje će se održati u ponedeljak 16. 09. od 11  do 13 časova u velikoj bioskopskoj sali Fakulteta dramskih umetnosti. Predavanje će se odigrati u terminu prvog časa iz predmeta Istorija svetskog pozorišta i drame za studente prve godine pozoršnih smerova FDU, a održaće ga predmetni nastavnik, red. prof. dr Ivan Medenica, koji je ujedno i umetnički direktor Bitefa.

            Ceo uvod u plan i program predmeta Istorija svetskog pozorišta i drame, koji na osnovnim studijama FDU slušaju studenti skoro svih studijskih grupa, prof. Medenica će ovog puta izvesti referišući se na istoriju Bitefa. Jedna od glavnih linija festivalskog programa uvek je bila i scenska reinterpretacija klasičnih drama, upravo onih koje se i izučavaju na ovom predmetu. Predavanje nije zamišljeno kao predavanje-performans, ali kad se znaju pedagoške metode prof. Medenice, izvesno je da će ono  imati i elemente performansa.

            Profesor će iskoristiti ovaj termin da ukratko predstavi i studijske master i doktorske programe iz oblasti teorije na FDU, pa pozivamo i zainteresovane studente završnih godina FDU i drugih fakulteta da dođu i dobiju korisne informacije na ovu temu.

----------------------------------

           Dr Ivan Medenica je redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti, predaje na sva tri nivoa studija, studenti su ga birali, u anketama koje je organizovo portal iSerbia.rs, za jednog od tri najinspirativnija univerzitetska profesora u Srbiji. Pored pedagogije i naučno-istraživačkog rada, aktivan je i u oblastima pozorišne kritike i umetničkog rukovođenja festivalima. Dobio je šest Sterijinih nagrada za pozorišnu kritiku i jednu za teatrologiju. Direktor je konferencija Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (IATC) i predsednik Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije. Bio je umetnički direktor i selektor Sterijinog pozorja, a sada je umetnički direktor i selektor Bitefa. Nosilac je francuskog ordena Viteza umetnosti i književnosti.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/41/bitef_fdu.jpg