Редитељ Игор Вук Торбица трагично преминуо у Ровињу

„Напустио нас је у 33. години Игор Вук Торбица, позоришни редитељ. Рођен у Дрвару, одрастао у Ровињу, школовао се и живео и радио у Београду, као и у многим најзначајнијим позориштима широм региона. У граду који је волео и одабрао, направио је неке од својих најбољих представа, као и у Загребу, Љубљани, Новом Саду, Ријеци, Сомбору, Битољу", наводи се у саопштењу породице и пријатеља редитеља које преноси РТС.
„'Хинкеман', 'Царство мрака', 'Мизантроп', 'Тартиф', 'Тит Андроник', 'Бакхе', 'Крваве свадбе', неки су од наслова по којима ћемо га памтити. А памтићемо га и по нечем много већем. По снази и страсти да усади љубав према позоришту и животу, у срца свих нас који смо га упознали", додаје се у саопштењу.

Игор Вук Торбица рођен је у Дрвару 1987 године. Дипломирао је позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности у Београду 2013. године у класи професорке Алисе Стојановић. Радио је у позориштима широм региона. Остаће упамћен по представама "Разбијени крчаг" у Југословенском драмском позоришту, "Случај Хинкеман" (ЗКМ), "Крвава свадба" (Српско народно позориште у Новом Саду), "Царство мрака" (Народно позориште Београд)...
Добитник је награде "Хуго Клајн" за најбољег студента позоришне режије у генерацији. Његова испитна представа на трећој години, "Покојник", добила је главну награду фестивала "Студио фест", уврштена је у редовни репертоар Југословенског драмског позоришта, а на Нушићевим данима у Смедереву проглашена је најбољом представом фестивала. За представу "Хинкеман", Торбица је на Југословенском позоришном фестивалу "Без превода" у Ужицу 2016. добио награду "Ардалион" за најбољу режију. Према оцени стручног жирија и мишљењу публике, то је била најбоља представа фестивала.

Игор Вук Торбица био је уважен и драгоцен колега на Факултету драмских уметности - уметник који је студенте кроз заједнички рад инспирисао својом храброшћу, аутентичношћу и бриткошћу. Пленио је страшћу, ентузијазмом, непоколебљивим и храбрим идејама. Оставио је неизбрисив траг у раду Факултета драмских уметности - као студент, позоришни редитељ и педагог.  

Време и место сахране Торбице биће накнадно објављени.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/245/igor_vuk_torbica.jpg