Извештај Радне групе "ФДУ против насиља"

У складу са преузетим обавезама, Радна група у оквиру платформе "ФДУ против насиља" доставља у наставку извештај о пристиглим и обрађеним пријавама. 

Подсећамо да је група формирана на иницијативу Студентског парламента Факултета драмских уметности, са намером да се отвори директна комуникација са студентима и студенткињама који су, на било који начин, изложени сексуалном узнемиравању, злостављању, као и другим облицима угрожавања и недозвољеног понашања у оквиру образовног процеса. Захваљујемо се свим студентима и студенткињама који су одлучили да пријаве своја искуства и молимо за стрпљење како би се сваки појединачни случај обрадио у складу са постојећим процедурама и прописима ФДУ и УУ. Само на тај начин даљи рад платформе, али и сваки појединачни учесник/ца овог процеса, могу бити адекватно заштићени, у поступцима који су лишени било какве злоупотребе и манипулације.

Такође, још једном апелујемо на медије да о питањима везаним за сексуално узнемиравање и злостављање извештавају професионално, балансирано и објективно, штитећи жртве и угрожене. Молимо медије и да адресе платформе "ФДУ против насиља" не користе за упите о појединачним случајевима - платформа је канал намењен искључиво комуникацији са студенткињама и студентима, као и алумнијима који осећају потребу да нам се обрате за подршку, савет и помоћ.

 

ИЗВЕШТАЈ РАДНЕ ГРУПЕ ФДУ - ПРОТИВ НАСИЉА

о пријављеним случајевима узнемиравања и неприхватљивог понашања наставног особља ФДУ

 

У периоду од 21. јануара 2020. до 17. фебруара 2021. године примљено је 12 пријава, путем е-формулара подељеног са студентима, као и путем електронске поште на адресу Радне групе protivnasilja@fdu.bg.ac.rs или упућене директно одређеним чланицама односно члановима Радне групе. 

 

Девет (9) пријава се односи на сексуално узнемиравање различитог степена. 

Три (3) пријаве се односе на вређање, омаловажавање и исмевање студената/киња. 

Пријављено је укупно шест (6) особа, од тога се на једну особу односи пет пријава, на две особе се односе по две пријаве, а на три особе по једна пријава. 

 

Пријаву за једну особу прослеђујемо надлежним органима факултета на даље процесуирање, а за остале пријаве је у току прикупљање информација. 

 

Квалитативна анализа свих пријављених случајева сексуалног узнемиравања и неприхватљивих пракси у настави биће доступна Декану у засебним извештајима. 

 

Чланице и чланови Радне групе ФДУ - Против насиља

 

Биљана Србљановић, редовна професорка 

Срдан Голубовић, редовни професор 

др Ана Мартиноли, редовна професорка и продеканка ФДУ 

др Ирена Ристић, ванредна професорка 

Стефан Иванчић, доцент 

Андреа Пјевић, суденткиња-продеканка 

Јована Јанков, чланица Студентског парламента 

Немања Обреновић, члан Студентског парламента

Слике

  • /uploads/attachment/vest/372/FDU_u_boji_verzija_3.jpg