ЛИНК – колаборативна метода учења позоришне продукције кроз хоризонтални модел академског умрежавања

Пилот пројекат ЛИНК истражује нове моделе учења у образовним праксама и политикама, кроз хоризонтални модел академског умрежавања као платформе за колаборативно учење. Овај модел подстиче стварање мреже одсека академија и факултета уметности у региону на којима се изучава позоришна продукција, као и сарадњу кроз гостујућа предавања, мастеркласове, панел дискусије и колективне задатке студената у дигиталном окружењу. Формат платформе ЛИНК на тај начин омогућава стварање нових, међусобно повезаних заједница будуćих професионалаца у пољу позоришне продукције Западног Балкана и земаља ЕУ, те подстиче активну размену и сарадњу наставника и студената, обликујући регионалну е-учионицу која постаје тачка преплитања наставних активности са заједничким вредностима. Платформа ЛИНК утемељена је на принципима колаборативног  модел учења, који обухвата задатости 4D револуције, карактеристике генерације Z,  али и нове друштвене турбулентне околности које мотивишу образовне институције да своју програме дизајнирају уз помоћ алата прилагођених дигиталном окружењу.

 

Усвајање теоријских принципа, препорука и смерница из образовних политика (Акциони план за дигитално образовање 2021-2027 EAC, Образовање у пост-COVID свету, Међународна комисија за будуćност образовања UNESCO итд.) намеćе потребу за конципирањем нових колаборативних пракси. Претходна школска година је указала на потребу за ширењем капацитета у складу са концептима комбинованог учења кроз различите постојеćе или новоосноване колаборативне платформе.

 

Дизајнирањем колаборативног модела заснованог на креативности и иновацији,  те успостављању заједничких задатака наставника и студената, постиже се развој мреже која у будућности може утицати на копродукционе потенцијале у региону. ЛИНК  као платформа за хоризонтално умрежавање академија и факултета омогуćава развој хибридног модела учења који поред традиционалног укључује и потребни заокрет у образовном систему заснованом на потребама данашњих студената.

 

У пилот пројекту ЛИНК учествују департмани:

 

Факултета драмских уметности, Београд

Академије драмске умјетности, Загреб

Факултета драмских умјетности, Цетиње

 

ЛИНК у мају месецу наставља серију заједничких предавања и радионица на којима ће учествовати предавачи позоришне продукције и студенти сва три факултета која учествују у програму:

 

7. 5.  – мр Јанко Љумовић (ФДУ Цетиње), ванр. професор / Репертоарске стратегије - поглед споља и изнутра

 

11. 5.  – др Јована Караулић (ФДУ Београд), асистенткиња / Дигитална трансформација позоришних фестивала: могућности и изазови

 

18.5. – мр Ана Летунић (АДУ Загреб), доцентица / Радионица: Курирање у изведбеним умјетностима 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/410/FDU_u_boji_verzija_2.jpg