Фестивал Бистре реке први пут на Старој планини

Међународни фестивал студентског документарног филма “Бистре реке”, замишљен као место сусрета младих стваралаца и професионалаца у области филмске документаристике, биће одржан први пут од 22. до 25. јула у напуштеном биоскопу у селу Темска на Старој планини, у организацији Факултета драмских уметности (ФДУ) у Београду, а уз такмичарске селекције, обухвата и ревије филмова, радионице, трибине и изложбе.

Фестивал “Бистре реке” негује и промовише уметничке вредности савременог српског и међународног студентског документарног филма и подржава развој младих талената, а према најави организатора, окупиће у селу Темска у срцу Старе планине студенте филмских академија и документаристе из целог света.

Програм фестивала “Бистре реке” обухвата главни такмичарски програм, намењен студентима, те такмичарски програм намењен професионалним филмским ствараоцима.

Фестивал ће отворити филм Соње Ђекић “Спелеонаут: Под каменим небом” (2018) о несвакидашњем подвигу 34-годишњег истраживача Милутина Вељковића који у време освајања Месеца у лето 1969. године креће на југоисток Србије, у намери да проведе 15 месеци у дивљој, неуређеној пећини Самар, дугачкој око два километра. Милутина није занимало само да потуче рекорд у подземном самовању, већ и да продре у васиону дубине. Повезујући се са прадавним прецима, али и истражујући даљине космоса у времену и простору пећине, Спелеонаут искушава људске способности и трага за сврхом.

Филм Соње Ђекић, проглашен најбољим дугометражним документарцем 67. Мартовског фестивала у Београду, садржи мноштво одломака из опсежног пећинског дневника главног јунака - од свакодневних послова, као што су припрема кафе и прикупљање инсеката, до драматичних збивања: вађења сопственог зуба, чежње за женом, борбе са поплавом и халуцинацијама.

Повезујући се са прадавним прецима, али и истражујући даљине космоса у дезинтегрисаном времену и простору пећине, Спелеонаут искушава људске способности и трага за сврхом.

Према речима Зорана и Светлане Поповић (ЦВК Квадрат), продуцената филма “Спелеонаут”, то је “времеплов који нас враћа у времена фантастичних узлета човечанства, када су све очи биле упрте у звезде и космичка пространства - времеплов који нас води у забити Србије да би нам открио човека решеног да направи спелеолошки подвиг који ће га спојити с летовима на Месец и претворити у јединственог хероја свемирских истраживања”. После изузетних и откривајућих документаристичких путовања у филмовима “Мој друг Србија” и “Косма”, “Спелеонаут” Соње Ђекић је “брижљиво саткано сведочанство о времену космичких снова и достигнућа у споју са раскошном визуелном ауторском интерпретацијом драматичног додиривања непознатог, у просторима и стањима изван уобичајеног људског искуства”, навели су Зоран и Светлана Поповић, иначе оснивачи Фестивала европског документарног филма “Седам величанствених” у Београду.

Отварајући Фестивал “Бистре реке” филмом “Спелеоунаут: Под каменим небом”, те подсећањем на тог необичног научника и његов подвиг, организатори желе да подстакну и охрабре младе ствараоце да трагају у космосима својих креативних дубина и својим новим филмским причама и креацијом стварају неке боље светове за генерације које долазе.

Пројекције филмова одабраних за Фестивал “Бистре реке” биће сваког дана од 19 и 21 сат у напуштеном биоскопу у Темској, који ће заживети захваљујући екипи ФДУ на челу с професорком Нарцисом Даријевић.

Факултет драмских уметности у Београду, као најстарија образовна установа те врсте у Србији, био је током протеклих деценија домаћин и организатор низа филмских и позоришних смотри и фестивала, међу којима су Летња филмска школа, Фестивал маслине, Фестивал интернационалног студентског театра - ФИСТ… ФДУ је члан Међународног удружења филмских и телевизијских школа CILECTA, а од 2016. учествује у програму Looking China.

Фестивал “Бистре реке” подржало је Министарство културе и информисања Србије.

 

Извор: http://www.seecult.org/vest/festival-bistre-reke-prvi-put-na-staroj-planini

Слике

  • /uploads/attachment/vest/466/speleonaut-bistre-reke-temska.jpg