Festival Bistre reke prvi put na Staroj planini

Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma “Bistre reke”, zamišljen kao mesto susreta mladih stvaralaca i profesionalaca u oblasti filmske dokumentaristike, biće održan prvi put od 22. do 25. jula u napuštenom bioskopu u selu Temska na Staroj planini, u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, a uz takmičarske selekcije, obuhvata i revije filmova, radionice, tribine i izložbe.

Festival “Bistre reke” neguje i promoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog i međunarodnog studentskog dokumentarnog filma i podržava razvoj mladih talenata, a prema najavi organizatora, okupiće u selu Temska u srcu Stare planine studente filmskih akademija i dokumentariste iz celog sveta.

Program festivala “Bistre reke” obuhvata glavni takmičarski program, namenjen studentima, te takmičarski program namenjen profesionalnim filmskim stvaraocima.

Festival će otvoriti film Sonje Đekić “Speleonaut: Pod kamenim nebom” (2018) o nesvakidašnjem podvigu 34-godišnjeg istraživača Milutina Veljkovića koji u vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine kreće na jugoistok Srbije, u nameri da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine. Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u vremenu i prostoru pećine, Speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traga za svrhom.

Film Sonje Đekić, proglašen najboljim dugometražnim dokumentarcem 67. Martovskog festivala u Beogradu, sadrži mnoštvo odlomaka iz opsežnog pećinskog dnevnika glavnog junaka - od svakodnevnih poslova, kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenja sopstvenog zuba, čežnje za ženom, borbe sa poplavom i halucinacijama.

Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, Speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traga za svrhom.

Prema rečima Zorana i Svetlane Popović (CVK Kvadrat), producenata filma “Speleonaut”, to je “vremeplov koji nas vraća u vremena fantastičnih uzleta čovečanstva, kada su sve oči bile uprte u zvezde i kosmička prostranstva - vremeplov koji nas vodi u zabiti Srbije da bi nam otkrio čoveka rešenog da napravi speleološki podvig koji će ga spojiti s letovima na Mesec i pretvoriti u jedinstvenog heroja svemirskih istraživanja”. Posle izuzetnih i otkrivajućih dokumentarističkih putovanja u filmovima “Moj drug Srbija” i “Kosma”, “Speleonaut” Sonje Đekić je “brižljivo satkano svedočanstvo o vremenu kosmičkih snova i dostignuća u spoju sa raskošnom vizuelnom autorskom interpretacijom dramatičnog dodirivanja nepoznatog, u prostorima i stanjima izvan uobičajenog ljudskog iskustva”, naveli su Zoran i Svetlana Popović, inače osnivači Festivala evropskog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” u Beogradu.

Otvarajući Festival “Bistre reke” filmom “Speleounaut: Pod kamenim nebom”, te podsećanjem na tog neobičnog naučnika i njegov podvig, organizatori žele da podstaknu i ohrabre mlade stvaraoce da tragaju u kosmosima svojih kreativnih dubina i svojim novim filmskim pričama i kreacijom stvaraju neke bolje svetove za generacije koje dolaze.

Projekcije filmova odabranih za Festival “Bistre reke” biće svakog dana od 19 i 21 sat u napuštenom bioskopu u Temskoj, koji će zaživeti zahvaljujući ekipi FDU na čelu s profesorkom Narcisom Darijević.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, kao najstarija obrazovna ustanova te vrste u Srbiji, bio je tokom proteklih decenija domaćin i organizator niza filmskih i pozorišnih smotri i festivala, među kojima su Letnja filmska škola, Festival masline, Festival internacionalnog studentskog teatra - FIST… FDU je član Međunarodnog udruženja filmskih i televizijskih škola CILECTA, a od 2016. učestvuje u programu Looking China.

Festival “Bistre reke” podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

 

Izvor: http://www.seecult.org/vest/festival-bistre-reke-prvi-put-na-staroj-planini

Slike

  • /uploads/attachment/vest/466/speleonaut-bistre-reke-temska.jpg