Потписан Протокол о сарадњи са Удружењем за развој позоришта за децу и младе - АСИТЕЖ Србија

На Факулету драмских уметности у Београду, 13. октобра 2021. године потписан је Протокол о сарадњи између Удружења за развој позоришта за децу и младе - АСИТЕЖ Србија и Факултета драмских уметности.

АСИТЕЖ Србија, који делује као национални савез позоришта за децу и младе и огранак светске мреже позоришта за децу и младе у Србији, својим радом већ 18 година залаже се за промоцију позоришне уметности за младу публику на највишем уметничком нивоу, подстиче и прати њен развој, афирмише позоришно стваралаштво и ствараоце на домаћој и интернационалној сцени, са циљем да својим укупним деловањем утиче на промену става према позоришном стваралаштву за младу публику.

Потписаним протоколом успоставља се сарадња у области образовања и уметничког стваралаштва на пољу позоришта за децу и младе, са циљем:

  • Унапређења знања, креативних потенцијала и алата у области извођачких уметности за децу и младе;
  • Популаризације уметности за децу и младе у сектору културе и образовања;
  • Концептуализације и реализације заједничких образовних и уметничких пројеката који ће на најбољи начин промовисати културу за децу и младе;
  • Креирања и спровођења едукативних програма посвећених студентима ФДУ;
  • Међусобне размене информација о свим битним активностима од заједничког интереса

а у контексту стратешког развоја домаће позоришне сцене за децу и младе у Србији, ка Светској конференцији позоришта за децу и младе, која ће се у Београду и Новом Саду одржати у мају 2023. године, са учешћем од око 500 делагата из целог света.

Званична сарадња започиње реализацијом пратећег програма пројекта Инкубатор - право деце и младих на уметност, који има за циљ стварање видљивог и интерактивног простора за дијалог и реализацију размене теоријских и практичних искустава у погледу положаја културе и уметности за децу и младе у различитим областима.

Пратећи програм пројекта обухвата три радионице намењене студенткињама и студентима катедри позоришних области, а одржаће се на Факултету драмских уметности у петак 3.12. са почетком од 16 часова.

Ауторке и модераторке радионица долазе из различитих области стваралаштва за децу и младе: Милена Богавац, која ће на основу постојећег приручника о моделу рада на развоју дечје и младе позоришне публике, са полазницима радионице радити на развоју нових модела у овом пољу, Милена Деполо, која ће кроз радионичарски приступ са полазницима разговарати о значају истраживачког рада за потребе писања драмских текстова за децу и младу публику, односно живог сусрета са њима у процесу настајања текста кроз пример програма "Приче са малог одмора", као и Анђелка Јанковић, која ће одржати предавање, те представити своје истраживање на тему музеологије детињства, те значаја увођења ове теме, а у циљу одбране права деце на културу.

Поред радионица, студентима и студенткињама позоришних области на ФДУ ће Диана Кржанић Тепавац, драмска педагошкиња и председница Извршног одбора АСИТЕЖ Србија и Татјана Николић, дугогодишња сарадница АСИТЕЖа Србије, иначе истраживачица и сарадница у настави на ФДУ представити значај и могућности које отвара умрежавање у овој области, кроз пример АСИТЕЖа који је својим посвећеним ангажманом на развоју мреже сарадника на међународној сцени допринео одлуци о одржавању Светске конференције позоришта за децу и младе у Београду и Новом Саду 2023. године, чија ће продуценткиња бити управо Татјана Николић са ФДУ, док је програмска директорка конференције Диана Кржанић Тепавац.

Резултати пројекта Инкубатор, иницијативе и примери добре праксе биће саставни део шире кампање која је планирана у оквиру припремне, 2022. године, пред одржавање Светске конференције у Србији, а која ће бити оријентисана управо ка увећању видљивости и значаја права деце и младих на културу.

Централна конференција Инкубатора одржаће се у виртуелном простору 15. децембра од 10 до 16 часова, о чему детаљније информације следе ускоро.

(Фотографије су са представа које су учествовале на Фестивалу АСИТЕЖа Србије 27-31. октобра 2021. године.)

Слике

  • /uploads/attachment/vest/520/Bela_griva.jpg
  • /uploads/attachment/vest/520/250732431_933573057240453_2845568908192030267_n.jpg
  • /uploads/attachment/vest/520/Palcica.jpg
  • /uploads/attachment/vest/520/Za_tvoje_dobro.jpg
  • /uploads/attachment/vest/520/Tu_sam_ispod_polovine_kapi.jpg
  • /uploads/attachment/vest/520/%C5%BDabac_i_stranac.jpg
  • /uploads/attachment/vest/520/Decak_sa_koferom.jpg
  • /uploads/attachment/vest/520/Srebrni_car.jpg