Дан Факултета

Факултет драмских уметности сваке године, 11. децембра, прославља годишњицу рада, поводом које се одржава Годишња скупштина Факултета.

Ове године, када обележавамо 73 године од оснивања, због пандемије изазване корона вирусом нажалост нећемо бити у прилици да организујемо окупљање. Зато, овим путем, желимо да изложимо најважније догађаје и остварења у претходном периоду.

Током школске 2020/2021. године 74 студента и студенткиње дипломирали су на основним студијама, 27 на мастер студијама, 7 је успешно одбранило докторске дисертације, а 3 докторске уметничке пројекте; редовно су одржавани настава, вежбе, испити и колоквијуми. Забележили смо изузетно значајна учешћа студенткиња и студената на фестивалима, радионицама и сценама у земљи и иностранству и на тим манифестацијама добили смо бројне награде!

Све катедре и службе испуниле су радне планове за протекли период. Катедрe за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе и Филмску и телевизијску продукцију обележиле су и прославиле су 60 година постојања и рада.

Иницирали смо и организовали Први међународни фестивал студентског документарног филма Бистре реке у Темској и велики број догађаја који су се одржали на Факултету: међународне манифестације Продуцентски дан, ФИСТ, ФИСТИЋ и др.

У области научноистраживачког рада акредитовани смо за период од 5 година. Наши пројектни тимови учествују на пројектима: PROMIS, ARTIS, - Уметност и истраживање трансформација појединаца и друштва 2020-2025. који је подржан кроз програм Хоризонт 2020,  EPICA, COST, CURIOUS - Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach & Understand Science, Stronger peripheries: A Southern Coalition, Reculture: rebranding of western Balkan cultural institutions и другим. Одржане су четири конференције, а објавили смо више од 10 монографија и зборника радова. Ове године објављено је прво електронско издање Зборника радова ФДУ (број 39).

Институцијама из области културе и образовања из Републике Србије поклонили смо преко 200 књига, док смо фонд наше библиотеке увећали за више од 100 публикација.

Донацијом Скупштине града Београда добили смо велики број уређаја из Сава центра, што побољшава услове за рад студената и наставника Факултета.

 

Хвала свима који су учествовали у остваривању резултата на које смо поносни.

Желимо вам много нових успеха и честитамо Дан Факултета!

 

Деканат Факултета драмских уметности

Слике

  • /uploads/attachment/vest/553/FDU_u_boji_verzija_3.jpg