Dan Fakulteta

Fakultet dramskih umetnosti svake godine, 11. decembra, proslavlja godišnjicu rada, povodom koje se održava Godišnja skupština Fakulteta.

Ove godine, kada obeležavamo 73 godine od osnivanja, zbog pandemije izazvane korona virusom nažalost nećemo biti u prilici da organizujemo okupljanje. Zato, ovim putem, želimo da izložimo najvažnije događaje i ostvarenja u prethodnom periodu.

Tokom školske 2020/2021. godine 74 studenta i studentkinje diplomirali su na osnovnim studijama, 27 na master studijama, 7 je uspešno odbranilo doktorske disertacije, a 3 doktorske umetničke projekte; redovno su održavani nastava, vežbe, ispiti i kolokvijumi. Zabeležili smo izuzetno značajna učešća studentkinja i studenata na festivalima, radionicama i scenama u zemlji i inostranstvu i na tim manifestacijama dobili smo brojne nagrade!

Sve katedre i službe ispunile su radne planove za protekli period. Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture i Filmsku i televizijsku produkciju obeležile su i proslavile su 60 godina postojanja i rada.

Inicirali smo i organizovali Prvi međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma Bistre reke u Temskoj i veliki broj događaja koji su se održali na Fakultetu: međunarodne manifestacije Producentski dan, FIST, FISTIĆ i dr.

U oblasti naučnoistraživačkog rada akreditovani smo za period od 5 godina. Naši projektni timovi učestvuju na projektima: PROMIS, ARTIS, - Umetnost i istraživanje transformacija pojedinaca i društva 2020-2025. koji je podržan kroz program Horizont 2020,  EPICA, COST, CURIOUS - Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach & Understand Science, Stronger peripheries: A Southern Coalition, Reculture: rebranding of western Balkan cultural institutions i drugim. Održane su četiri konferencije, a objavili smo više od 10 monografija i zbornika radova. Ove godine objavljeno je prvo elektronsko izdanje Zbornika radova FDU (broj 39).

Institucijama iz oblasti kulture i obrazovanja iz Republike Srbije poklonili smo preko 200 knjiga, dok smo fond naše biblioteke uvećali za više od 100 publikacija.

Donacijom Skupštine grada Beograda dobili smo veliki broj uređaja iz Sava centra, što poboljšava uslove za rad studenata i nastavnika Fakulteta.

 

Hvala svima koji su učestvovali u ostvarivanju rezultata na koje smo ponosni.

Želimo vam mnogo novih uspeha i čestitamo Dan Fakulteta!

 

Dekanat Fakulteta dramskih umetnosti

Slike

  • /uploads/attachment/vest/553/FDU_u_boji_verzija_3.jpg