Преминуо професор др Петар Волк

У петак, 3. децембра, преминуо је после можданог удара у 90-ој години професор др Петар Волк, позоришни и филмски критичар, аутор преко 60 књига из области филма и театра. Др Волк је био први директор ФЕСТ-а, директор Пулског филмског фестивала, био на челу Југославија филма, затим директор позоришног музеја Србије, где је покренуо едицију часописа Театрон и објавио кључне књиге о великим глумцима српског театра као што су били Раша Плаовић, Жанка Стокић, Пера Добриновић. Волк је био и управник Југословенског драмског позоришта, када су по први пут на његову иницијативу дошли  страни редитељи у ову кућу, имена попут Хестингса из Америке, Зафирелија из Италије, Тавстаногова из Русије. Предавао је као редовни професор предмет  Историја филма  на Факултету драмских уметности у Београду, где је био  и шеф катедре за Историју и теорију, а био је и председник управног одбора Института за филм. Његове књиге су пионирска дела из области историје српског позоришта као и филма, где је обрадио сваку представу у сваком позоришту у Србији, од деветнаестог века до данас. У књизи Писци националног тетра, обрадио је 660 имена српских драмских писаца бацивши сасвим ново светло на наше драмске писце. Први докторат на свету из области анимираног филма добио је на престижном и најстаријем универзитету у Европи, на Карловом универзитету у Прагу 1968. године, а други докторат наука му је доделио Универзитет уметности у Београду. Његов рад и допринос развоју филмске и позоришне уметности у Србији је од непроцењивог значаја и зато је добитник низа награда и повеља, од којих му је најдража била Октобарска награда града Београда. Годинама је писао позоришне критике за Илустровану Политику.

Др Волк је родјен у Босанском Петровцу, 9.11.1931. године, завршио је гимназију у Бањој Луци, студије књижевности у Загребу, био је атлетичар, члан југословенске репрезентације као тркач на 400 метара, а онда,  определивши се за театар и филм, отиснуо из Сарајева где је био драматург и позоришни критичар, и дошао у Београд који му је постао дом. Био је ожењен великом глумицом Мирјаном Коџић 50 година са којом је имао ћерку др Мају Волк. После  смрти Мирјане Коџић, оженио се по други пут докторком Радмилом Билбијом. Иза њега је остала ћерка Маја, троје унучади и једно праунуче.

 

Сахрана професора др Петра Волка ће се обавити на Новом гробљу, у Алеји заслужних грађана, у четвртак 9.12.2021. године, у 14 часова.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/542/IMG_20211204_192928493_2.jpg