Preminuo profesor dr Petar Volk

U petak, 3. decembra, preminuo je posle moždanog udara u 90-oj godini profesor dr Petar Volk, pozorišni i filmski kritičar, autor preko 60 knjiga iz oblasti filma i teatra. Dr Volk je bio prvi direktor FEST-a, direktor Pulskog filmskog festivala, bio na čelu Jugoslavija filma, zatim direktor pozorišnog muzeja Srbije, gde je pokrenuo ediciju časopisa Teatron i objavio ključne knjige o velikim glumcima srpskog teatra kao što su bili Raša Plaović, Žanka Stokić, Pera Dobrinović. Volk je bio i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kada su po prvi put na njegovu inicijativu došli  strani reditelji u ovu kuću, imena poput Hestingsa iz Amerike, Zafirelija iz Italije, Tavstanogova iz Rusije. Predavao je kao redovni profesor predmet  Istorija filma  na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je bio  i šef katedre za Istoriju i teoriju, a bio je i predsednik upravnog odbora Instituta za film. Njegove knjige su pionirska dela iz oblasti istorije srpskog pozorišta kao i filma, gde je obradio svaku predstavu u svakom pozorištu u Srbiji, od devetnaestog veka do danas. U knjizi Pisci nacionalnog tetra, obradio je 660 imena srpskih dramskih pisaca bacivši sasvim novo svetlo na naše dramske pisce. Prvi doktorat na svetu iz oblasti animiranog filma dobio je na prestižnom i najstarijem univerzitetu u Evropi, na Karlovom univerzitetu u Pragu 1968. godine, a drugi doktorat nauka mu je dodelio Univerzitet umetnosti u Beogradu. Njegov rad i doprinos razvoju filmske i pozorišne umetnosti u Srbiji je od neprocenjivog značaja i zato je dobitnik niza nagrada i povelja, od kojih mu je najdraža bila Oktobarska nagrada grada Beograda. Godinama je pisao pozorišne kritike za Ilustrovanu Politiku.

Dr Volk je rodjen u Bosanskom Petrovcu, 9.11.1931. godine, završio je gimnaziju u Banjoj Luci, studije književnosti u Zagrebu, bio je atletičar, član jugoslovenske reprezentacije kao trkač na 400 metara, a onda,  opredelivši se za teatar i film, otisnuo iz Sarajeva gde je bio dramaturg i pozorišni kritičar, i došao u Beograd koji mu je postao dom. Bio je oženjen velikom glumicom Mirjanom Kodžić 50 godina sa kojom je imao ćerku dr Maju Volk. Posle  smrti Mirjane Kodžić, oženio se po drugi put doktorkom Radmilom Bilbijom. Iza njega je ostala ćerka Maja, troje unučadi i jedno praunuče.

 

Sahrana profesora dr Petra Volka će se obaviti na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana, u četvrtak 9.12.2021. godine, u 14 časova.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/542/IMG_20211204_192928493_2.jpg