"Дигитална и медијска писменост – нове улоге и функције медија" - 19. и 20. април, Факултет драмских уметности

ПРОГРАМ И САТНИЦА

 

Факултет драмских уметности, у оквиру активности мастер програма Дигитална трансформација медија и културе, организује научно-стручни скуп под називом „Дигитална и медијска писменост – нове улоге и функције медија” у 19 и 20. априла. Тема конференције је инспирисана све интензивнијим продором дигиталних технологија у процесе продукције медијских и уметничких садржаја, али и шире – процесе комуницирања, информисања. Извесно је да се мења начин на који партиципирамо у друштву и разумемо своје окружење. Досадашња знања постају недовољна, а другачији, свеобухватнији приступ процесима производње и дистрибуције медијских, уметничких и садржаја из културе постаје императив. Кроз предвиђене сесије и дебате циљ је мапирати кључне исходе медијске еволуције данас, као и последице дигиталне трансформације креативних индустрија, анализирати развој новог пословног окружења и финансијског управљања у оквиру медијских индустрија,  те разумевање утицаја дигиталних технологија на улоге и функције медија и њихов однос према публици-корисницима садржаја.

У складу са овим истраживачким пољима, у оквиру скупаће бити организоване сесије које обухватају, али које нису ограничене на следеће теме:

  • Вештачка интелигенција и слобода изражавања - алгоритми као уредници.
  • Информисање у ери дуопола.
  • Актуелни трендови у регулисању медијског садржаја онлајн.
  • Етички дизајн и медијски садржаји у онлајн окружењу.
  • Управљање пажњом у дигиталном добу.
  • Ко брине о интересима и добробити публике 21. века - етичке и законске недоумице.

Скуп ће бити реализована на Факултету драмских уметности током два дана, кроз сесије и пленарна предавања. Сесије ће бити подељене тематски, а посебни сегменти конференције биће представљању резултата пројеката из области медијске и дигиталне писмености на којима је у протекле три године било ангажовано Министарство културе и информисања – пре свега у развоју нових материјала за учење и обуку наставника за наведене области, али и развијање нових наставних садржаја за високошколски ниво.

Резултати и закључци сесија послужиће и као специфична врста водича за креирање пратећег наставног материјала новог предмета за основне и мастер студије Факултета драмских уметности – Дигитална и медијска писменост

Дводневни скуп Дигитална и медијска писменост – нове улоге и функције медија” Факултет драмских уметности организује уз подршку Министарства културе и информисања РС, а у партнерству са Институтом за филозофију и друштвену теорију, ОЕБС-ом и Шер фондацијом.

Наредних дана биће доступан и прецизан програм са сатницом и тематским оквирима сваке појединачне сесије.

За све додатне информације можете се обратити на ana.martinoli@fdu.bg.ac.rs или fduinfo@fdu.bg.ac.rs

Унапред се захваљујемо на сарадњи и простору који ћете посветити програму скупа у вашим медијима.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/624/Digitalna_i_medijska_pismenost_el_invite.png

Фајлови