"Digitalna i medijska pismenost – nove uloge i funkcije medija" - 19. i 20. april, Fakultet dramskih umetnosti

PROGRAM I SATNICA

 

Fakultet dramskih umetnosti, u okviru aktivnosti master programa Digitalna transformacija medija i kulture, organizuje naučno-stručni skup pod nazivom „Digitalna i medijska pismenost – nove uloge i funkcije medija” u 19 i 20. aprila. Tema konferencije je inspirisana sve intenzivnijim prodorom digitalnih tehnologija u procese produkcije medijskih i umetničkih sadržaja, ali i šire – procese komuniciranja, informisanja. Izvesno je da se menja način na koji participiramo u društvu i razumemo svoje okruženje. Dosadašnja znanja postaju nedovoljna, a drugačiji, sveobuhvatniji pristup procesima proizvodnje i distribucije medijskih, umetničkih i sadržaja iz kulture postaje imperativ. Kroz predviđene sesije i debate cilj je mapirati ključne ishode medijske evolucije danas, kao i posledice digitalne transformacije kreativnih industrija, analizirati razvoj novog poslovnog okruženja i finansijskog upravljanja u okviru medijskih industrija,  te razumevanje uticaja digitalnih tehnologija na uloge i funkcije medija i njihov odnos prema publici-korisnicima sadržaja.

U skladu sa ovim istraživačkim poljima, u okviru skupaće biti organizovane sesije koje obuhvataju, ali koje nisu ograničene na sledeće teme:

  • Veštačka inteligencija i sloboda izražavanja - algoritmi kao urednici.
  • Informisanje u eri duopola.
  • Aktuelni trendovi u regulisanju medijskog sadržaja onlajn.
  • Etički dizajn i medijski sadržaji u onlajn okruženju.
  • Upravljanje pažnjom u digitalnom dobu.
  • Ko brine o interesima i dobrobiti publike 21. veka - etičke i zakonske nedoumice.

Skup će biti realizovana na Fakultetu dramskih umetnosti tokom dva dana, kroz sesije i plenarna predavanja. Sesije će biti podeljene tematski, a posebni segmenti konferencije biće predstavljanju rezultata projekata iz oblasti medijske i digitalne pismenosti na kojima je u protekle tri godine bilo angažovano Ministarstvo kulture i informisanja – pre svega u razvoju novih materijala za učenje i obuku nastavnika za navedene oblasti, ali i razvijanje novih nastavnih sadržaja za visokoškolski nivo.

Rezultati i zaključci sesija poslužiće i kao specifična vrsta vodiča za kreiranje pratećeg nastavnog materijala novog predmeta za osnovne i master studije Fakulteta dramskih umetnosti – Digitalna i medijska pismenost

Dvodnevni skup Digitalna i medijska pismenost – nove uloge i funkcije medija” Fakultet dramskih umetnosti organizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS, a u partnerstvu sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju, OEBS-om i Šer fondacijom.

Narednih dana biće dostupan i precizan program sa satnicom i tematskim okvirima svake pojedinačne sesije.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na ana.martinoli@fdu.bg.ac.rs ili fduinfo@fdu.bg.ac.rs

Unapred se zahvaljujemo na saradnji i prostoru koji ćete posvetiti programu skupa u vašim medijima.