,,ИЗВОЂЕЊЕ” СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ИДЕНТИТЕТА У ЈУГОСЛАВИЈИ

СЕРИЈА ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊА 16–17. ЈУН 2022.

РОК ЗА ПРИЈАВУ: 13. ЈУН 2022.

Серија онлајн (Zoom) предавања ,,ИЗВОЂЕЊЕ” СРПСКОГ КУЛТУРНОГ ИДЕНТИТЕТА У ЈУГОСЛАВИЈИ посвећена је феноменима уметности заснованим на најшире појмљеном процесу извођења, који осветљавају изразиту сложеност и разноврсност културног идентитета Србије у контексту Југославије. Програм обухвата области позоришта, филма, ТВ серија, музике и перформанса.

Културни идентитет Србије неодвојив је од њеног југословенског наслеђа, којем, имајући у виду и његову разлику у односу на друге земље европског социјализма након Другог светског рата, приступамо изван две доминантне, а међусобно сучељене парадигме у нашем јавном простору: с једне стране, оне ревизионистичке, која Југославију посматра искључиво као тоталитарно друштво и ,,гробницу народа”, а с друге, оне југоносталгичарске, којој недостаје извесни критичко-аналитички увид у разноврсне аспекте политичког и културног живота, као и различите фазе у развоју друштва. Идеја пројекта је да осветли наглашено комплексну природу овог наслеђа, анализираног на одабраним примерима дела/аутора/феномена који на најбољи начин репрезентују културни идентитет Србије у широком распону модалитета – од акције масовног описмењавања одраслог становништва, преко свакодневног живота, до развоја неоавангардне/концептуалне сцене.

 

Распоред предавања:

16. јун 10–11.30 ч Позориште у Србији 1945–1991: од англосаксонског репертоара до културне дипломатије (др Ксенија Радуловић, ФДУ)

16. јун 12–13.30 ч Филмски жанрови београдске свакодневице (др Невена Даковић, ФДУ)

16. јун 14–15.30 ч Визуелни идентитет српске/југословенске поп музике осамдесетих: спотови, омоти албума, имиџ (др Александар Јанковић, ФДУ)

17. јун 10–11.30 ч  ТВ серије у (пост)социјализму: Радничка класа иде у рај, а средња класа у град (др Александра Миловановић, ФДУ)

17. јун 12–13.30 ч Концептуална сцена у Србији шездесетих и седамдесетих: Београд, Нови Сад, Суботица (др Ксенија Радуловић, ФДУ)

 

Рок за слање пријава за учешће је 13.06.2022.

Формулар за пријаву је на линку: https://forms.gle/9LJ3mZqf3zm2wCbs6.

Линк за Zoom биће достављен пред почетак предавања.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/662/FDU-Webinar-FB-V2_.jpg