100 година од рођења Радивоја Лоле Ђукића

У понедељак 3. априла у 11 часова у фоајеу Позоришта на Теразијама обележиће се важан јубилеј - 100 година од рођења телевизијског и позоришног редитеља, оснивача Позоришта на Теразијама и његовог првог уметничког директора Радивоја Лоле Ђукића.

 

У тежњи да се подсетимо Лолине изузетне и свестране личности, али и вредности и идеала на којима је Позориште на Теразијама основано, присетићемо се самих почетака рада и околности које су довеле до стварања данас јединог музичког позоришта у региону. Своје успомене, анегдоте и чињенице, до сада можда непознате јавности, тог дана ће поделити глумица Тања Бошковић, редитељ Здравко Шотра, театролог  Светозар Рапајић и  новинарка Тања Петернек.

Догађају ће присуствовати и Јелена Ђукић, Лолина супруга.

 

Радивоје Лола Ђукић рођен је 3. априла 1923. године у Смедереву. Свој радни век започео је као репортер, а затим уређивао дечији, драмски и забавни програм Радио Београда. Основао је Хумористичко позориште у Београду, данашње Позориште на Теразијама. Био је један од оснивача Телевизије Београд и њене школе хумора.

Рад у позоришту обележиле су театарске комедије Златни мајдан, Бог је умро узалуд, Будибогснама, Човек са четири ноге, Усрећитељи, Морам да убијем Петра, Крадем, крадеш, краду, Једна љубав а пет покојника али и мјузикл Уби или пољуби и монокомедија Глупи Август- мемоари једног кловна.

Умро је 7. септембра 1995. године у Београду. Своју литерарну заоставштину оставио је као легат Националној библиотеци Републике Црне Горе Ђурђе Црнојевић на Цетињу.

Више о животу и раду Радивоја Лоле Ђукића: https://pozoristeterazije.com/radivoje-lola-djukic/

Слике

  • /uploads/attachment/vest/852/radivoje-lola-djukic-2-600x435.jpg