ФДУ ПАРТНЕР У ОРГАНИЗАЦИЈИ СВЕТСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ ПРЕКРЕТНИЦА 20 – 24. НОВЕМБРА

У складу са Меморандумом о сарадњи потписаним са националним савезом позоришта за децу и младе АСИТЕЖом Србије 2021. године, Факултет драмских уметности у Београду један је од партнера на припреми важног светског догађаја у области позоришта за децу и младе који се 2023. године одржава у Србији, у Београду и Новом Саду.

Светску конференцију позоришта за децу и младе ПРЕКРЕТНИЦА у Србији од 20. до 24. новембра организује национални савез позоришта за децу и младе АСИТЕЖ Србија, који ове године обележава 20 година рада.

Циљ овог догађаја је представљање најквалитетнијих пракси и најсавременијих достигнућа у области извођачких уметности за децу и младе, са фокусом на подршку младим професионалцима у позоришту за децу и младе, међународну сарадњу и размену, стваралаштво за тинејџере, увођење нових технологија, одрживост и зелену трансформацију, те разноликост, инклузију и приступачност у извођачким уметностима.

На Факултету драмских уметности у Београду одржаће се међународна конференција „Право деце и младих на културу: 10 година после“. Овај догађај на ФДУ планиран је за 20. новембра 2023. године на Светски дан детета. Ове године обележава се 10 година од последњег Генералног коментара УН Комитета за дечја права на тему права детета на игру, уметност и културу и тим поводом више од стотину учесника, стручњака, истраживача, уметника и практичара у области извођачких уметности и културе за децу и младе из целог света окупиће се на ФДУ да размене знања, информације и искуства и представе примере најбољих пракси у овом домену ради унапређења стања у области права деце и младих на културу како у Србији, тако и глобално.

Тим ФДУ у припреми овог догађаја чине колегинице са Катедре за менаџмент и продукцију позоришта, радија, Института за позориште, филм, радио и телевизију, Катедре за теорију и историју, Катедре за драматургију и други.

Др Ирена Ристић, редовна професорка Катедре за теорију и историју ФДУ одржаће пленарно предавање на конференцији „Право деце и младих на културу“ 20. новембра под називом „Када сенка буде колективна, хоће ли бити места за моју?“.

Важан део ПРЕКРЕТНИЦЕ је и међународна конфренција „Сценски дизајн и нове технологије у извођачким уметностима за децу и младе“ која ће се одржати 23. новембра у Новом Саду у сарадњи са Департманом за сценски дизајн Факултета техничких наука и Академијом уметности у Новом Саду, а у којој ће активну и важну улогу у програму имати тим Лабораторије интерактивних уметности ФДУ.

Иако је тадашња Југославија била међу оснивачима Светске мреже позоришта за децу и младе АСИТЕЖ 1965. године, светска конференција позоришта за децу и младе одржаће се по први пут не само у Србији, већ уопште у овом делу Европе. Прошле године земља домаћин била је Шведска, док су наредне две године домаћини Куба и Француска.

Светску конференцију позоришта за децу и младе у Србији подржавају Министарство културе, Град Београд, Град Нови Сад, Француски институт у Србији, Шведски институт, Конгресни биро Туристичке организације Србије, Национална комисија за сарадњу са UNESCO, Заклада Култура нова и друге институције. Конференција се одржава у оквиру пројекта „Уметност слушања у позоришту за децу и младе“ и „Изградња колективне резилијентности“ које финансира Европска унија кроз програм „Креативна Европа“.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/926/Prekretnica_Facebook_cover.jpg