FDU PARTNER U ORGANIZACIJI SVETSKE KONFERENCIJE POZORIŠTA ZA DECU I MLADE PREKRETNICA 20 – 24. NOVEMBRA

U skladu sa Memorandumom o saradnji potpisanim sa nacionalnim savezom pozorišta za decu i mlade ASITEŽom Srbije 2021. godine, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu jedan je od partnera na pripremi važnog svetskog događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade koji se 2023. godine održava u Srbiji, u Beogradu i Novom Sadu.

Svetsku konferenciju pozorišta za decu i mlade PREKRETNICA u Srbiji od 20. do 24. novembra organizuje nacionalni savez pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbija, koji ove godine obeležava 20 godina rada.

Cilj ovog događaja je predstavljanje najkvalitetnijih praksi i najsavremenijih dostignuća u oblasti izvođačkih umetnosti za decu i mlade, sa fokusom na podršku mladim profesionalcima u pozorištu za decu i mlade, međunarodnu saradnju i razmenu, stvaralaštvo za tinejdžere, uvođenje novih tehnologija, održivost i zelenu transformaciju, te raznolikost, inkluziju i pristupačnost u izvođačkim umetnostima.

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu održaće se međunarodna konferencija „Pravo dece i mladih na kulturu: 10 godina posle“. Ovaj događaj na FDU planiran je za 20. novembra 2023. godine na Svetski dan deteta. Ove godine obeležava se 10 godina od poslednjeg Generalnog komentara UN Komiteta za dečja prava na temu prava deteta na igru, umetnost i kulturu i tim povodom više od stotinu učesnika, stručnjaka, istraživača, umetnika i praktičara u oblasti izvođačkih umetnosti i kulture za decu i mlade iz celog sveta okupiće se na FDU da razmene znanja, informacije i iskustva i predstave primere najboljih praksi u ovom domenu radi unapređenja stanja u oblasti prava dece i mladih na kulturu kako u Srbiji, tako i globalno.

Tim FDU u pripremi ovog događaja čine koleginice sa Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija, Instituta za pozorište, film, radio i televiziju, Katedre za teoriju i istoriju, Katedre za dramaturgiju i drugi.

Dr Irena Ristić, redovna profesorka Katedre za teoriju i istoriju FDU održaće plenarno predavanje na konferenciji „Pravo dece i mladih na kulturu“ 20. novembra pod nazivom „Kada senka bude kolektivna, hoće li biti mesta za moju?“.

Važan deo PREKRETNICE je i međunarodna konfrencija „Scenski dizajn i nove tehnologije u izvođačkim umetnostima za decu i mlade“ koja će se održati 23. novembra u Novom Sadu u saradnji sa Departmanom za scenski dizajn Fakulteta tehničkih nauka i Akademijom umetnosti u Novom Sadu, a u kojoj će aktivnu i važnu ulogu u programu imati tim Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU.

Iako je tadašnja Jugoslavija bila među osnivačima Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASITEŽ 1965. godine, svetska konferencija pozorišta za decu i mlade održaće se po prvi put ne samo u Srbiji, već uopšte u ovom delu Evrope. Prošle godine zemlja domaćin bila je Švedska, dok su naredne dve godine domaćini Kuba i Francuska.

Svetsku konferenciju pozorišta za decu i mlade u Srbiji podržavaju Ministarstvo kulture, Grad Beograd, Grad Novi Sad, Francuski institut u Srbiji, Švedski institut, Kongresni biro Turističke organizacije Srbije, Nacionalna komisija za saradnju sa UNESCO, Zaklada Kultura nova i druge institucije. Konferencija se održava u okviru projekta „Umetnost slušanja u pozorištu za decu i mlade“ i „Izgradnja kolektivne rezilijentnosti“ koje finansira Evropska unija kroz program „Kreativna Evropa“.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/926/Prekretnica_Facebook_cover.jpg