СТУДЕНТИ ФДУ-А У „ПАРОБРОДСКИМ ПРИЧАМА“

Јавно читање победничке драме са овогодишњег Стеријиног конкурса за најбољи савремени драмски текст „Кавез за птице“ аутора Николе Станишића одржано је у петак 2. јуна 2023. године у Пароброд театру Установе културе „Пароброд“ у Београду у оквиру програма јавнох читања „Паробродске приче“.

Редитељ јавног читања је Слободан Станковић, студент треће године позоришне и радио режије на Факултету драмских уметности у Београду у класи ред. проф. Душана Петровића и доц. Ане Томовић.

У јавном читању учествовали су студенти глуме Факултета драмских уметности у Београду: Риста Милутиновић, Марко Миљковић, Недељко Тепавчевић, Братислав Здравковић и Богдан Костић, студенти друге године у класи доц. Петра Бенчине и сар. Павла Лазића,  и Ања Ћурчић, студенткиња четврте године Глуме у класи ред. проф. Драгана Петровића и асис. Мине Обрадовић.

Уредница програма у УК „Пароброд“ Ана Томовић истиче да драма "Кавез за птице" на формално јако иновативан начин проговара о животу четворице штићеника казнено – поправног дома за малолетнике:

„Они немају имена, већ само скраћенице јер је њихова комуникација углавном виртуелна и шифрована. У свету у коме делује да су препуштени сами себи, они одређују сва правила. Време проводе међусобно се провоцирајући, пишући обавезне саставе за ауторитете и покушавајући да успоставе контакт са родитељима који су на њих заборавили… све док се међу њима не догоди злочин.“ - истакла је Томовић и додала да горућу тему насиља Станишић смешта у један специфичан амбијент где би насиље требало да се лечи, али се заправо само поспешује и на веома емотиван и аутентичан начин описује зачарани круг који до њега доводи.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/907/001__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/907/002__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/907/003__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/907/004__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/907/005__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/907/006.JPG
  • /uploads/attachment/vest/907/007.JPG