STUDENTI FDU-A U „PAROBRODSKIM PRIČAMA“

Javno čitanje pobedničke drame sa ovogodišnjeg Sterijinog konkursa za najbolji savremeni dramski tekst „Kavez za ptice“ autora Nikole Stanišića održano je u petak 2. juna 2023. godine u Parobrod teatru Ustanove kulture „Parobrod“ u Beogradu u okviru programa javnoh čitanja „Parobrodske priče“.

Reditelj javnog čitanja je Slobodan Stanković, student treće godine pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Dušana Petrovića i doc. Ane Tomović.

U javnom čitanju učestvovali su studenti glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu: Rista Milutinović, Marko Miljković, Nedeljko Tepavčević, Bratislav Zdravković i Bogdan Kostić, studenti druge godine u klasi doc. Petra Benčine i sar. Pavla Lazića,  i Anja Ćurčić, studentkinja četvrte godine Glume u klasi red. prof. Dragana Petrovića i asis. Mine Obradović.

Urednica programa u UK „Parobrod“ Ana Tomović ističe da drama "Kavez za ptice" na formalno jako inovativan način progovara o životu četvorice štićenika kazneno – popravnog doma za maloletnike:

„Oni nemaju imena, već samo skraćenice jer je njihova komunikacija uglavnom virtuelna i šifrovana. U svetu u kome deluje da su prepušteni sami sebi, oni određuju sva pravila. Vreme provode međusobno se provocirajući, pišući obavezne sastave za autoritete i pokušavajući da uspostave kontakt sa roditeljima koji su na njih zaboravili… sve dok se među njima ne dogodi zločin.“ - istakla je Tomović i dodala da goruću temu nasilja Stanišić smešta u jedan specifičan ambijent gde bi nasilje trebalo da se leči, ali se zapravo samo pospešuje i na veoma emotivan i autentičan način opisuje začarani krug koji do njega dovodi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/907/001__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/907/002__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/907/003__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/907/004__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/907/005__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/907/006.JPG
  • /uploads/attachment/vest/907/007.JPG