МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „KA СНАЖНИЈИМ ПЕРИФЕРИЈАМА: НОВЕ КОАЛИЦИЈЕ И ПОЛИТИКЕ СОЛИДАРНОСТИ" 28-31. МАЈА 2024. ГОДИНЕ

Факултет драмских уметности припремa међународну конференцију која ће се одржати у Југословенској кинотеци у Београду од 28. до 31. маја 2024. године.

Конференција ће трајати четири дана, имати четири главна говорника/це по позиву и низ излагања, дискусија и уметничких програма на теме партиципативних пракси у извођачким уметностима, позоришта заједнице, периферијалности, политика децентрализације и деколонизације у култури, односа север-југ у позоришним политикама и праксама, независних извођачких сцена у земљама Јужне Европе и одговарајућих система подршке за секторски развој.

Посебну пажњу конференција ће посветити политикама, коалицијама и савременим моделима копродукције и сарадње у извођачким уметностима.

Догађај се одржава у оквиру европског пројекта „Снажније периферије: једна јужна коалиција“ који се реализује од краја 2020. до краја 2024. године, а уз подршку Европске уније кроз програм „Креативна Европа“ и Министарства културе Републике Србије.

Руководитељке тима Факултета драмских уметности на овом пројекту су др Милена Драгићевић Шешић, проф. емерита и др Јована Караулић, доценткиња и продеканица ФДУ, а учествују још и  др Маја Ристић, ред. проф., др Ксенија Марковић Божовић, научна сарадница, Татјана Николић, истраживачица сарадница и Јелена Кнежевић, сарадница у настави.

Програмски одбор међународне конференције чине др Милена Драгићевић Шешић, копредседавајућа Програмског одбора, проф. емерита УУ; др Луис Боне, копредседавајући Програмског одбора, Универзитет у Барселони; др Јована Караулић, копредседавајућа Програмског одбора, Катедра за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе ФДУ; Ђиада Калвано, Универзитет у Барселони; др Педро Мигел да Коста, Институт Универзитета у Лисабону; Рикардо Лопез, Институт Универзитета у Лисабону; др Маргарида Перестрело, Институт Универзитета у Лисабону; др Емануел Негрије, Универзитет у Монпељеу; Феликс Дупен Мејнар, Универзитет у Монпељеу; др Иван Меденица, Катедра за историју и теорију ФДУ; др Снежана Бановић, Академија драмских умјетности, Загреб; др Един Јашаровић, Факултет драмских умјетности, Цетиње; др Јасмина Хусановић, Универзитет у Тузли; др Силвија Јестровић, Ворик Универзитет, Велика Британија; др Александра Јовићевић, Универзитет Ла Сапиенца Рим, Италија; др Ксенија Марковић Божовић, Институт за позориште, филм, радио и телевизију ФДУ и Татјана Николић, Институт за позориште, филм, радио и телевизију ФДУ.

Уочи конференције, у понедељак 27. маја на Факултету драмских уметности одржаће се скуп партнера пројекта, који чине Институт Универзитета у Лисабону, Универзитет у Барселони, Универзитет у Монпељеу, Бункер из Љубљане, Погон из Загреба, Културни центар града Клужа у Румунији, Ларборето резиденцијални центар у Мондаину, Италија; позоришни фестивал града Перђине, Италија; ПЦАИ, Про Прогресионе из Будимпеште, позоришна мрежа Сардиније, француска позоришна мрежа региона Окситаније, мрежа португалских малих градова Артемреде и каталонска мрежа за културу Трансверзал.

Пред конференцију биће објављена књига апстраката у електронском формату, а конференција ће резултовати публикацијом на енглеском језику у чијој припреми и уредништву учествују истраживачице ФДУ.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/934/stronger_peripheries_1.jpg