MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „KA SNAŽNIJIM PERIFERIJAMA: NOVE KOALICIJE I POLITIKE SOLIDARNOSTI" 28-31. MAJA 2024. GODINE

Fakultet dramskih umetnosti priprema međunarodnu konferenciju koja će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu od 28. do 31. maja 2024. godine.

Konferencija će trajati četiri dana, imati četiri glavna govornika/ce po pozivu i niz izlaganja, diskusija i umetničkih programa na teme participativnih praksi u izvođačkim umetnostima, pozorišta zajednice, periferijalnosti, politika decentralizacije i dekolonizacije u kulturi, odnosa sever-jug u pozorišnim politikama i praksama, nezavisnih izvođačkih scena u zemljama Južne Evrope i odgovarajućih sistema podrške za sektorski razvoj.

Posebnu pažnju konferencija će posvetiti politikama, koalicijama i savremenim modelima koprodukcije i saradnje u izvođačkim umetnostima.

Događaj se održava u okviru evropskog projekta „Snažnije periferije: jedna južna koalicija“ koji se realizuje od kraja 2020. do kraja 2024. godine, a uz podršku Evropske unije kroz program „Kreativna Evropa“ i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Rukovoditeljke tima Fakulteta dramskih umetnosti na ovom projektu su dr Milena Dragićević Šešić, prof. emerita i dr Jovana Karaulić, docentkinja i prodekanica FDU, a učestvuju još i  dr Maja Ristić, red. prof., dr Ksenija Marković Božović, naučna saradnica, Tatjana Nikolić, istraživačica saradnica i Jelena Knežević, saradnica u nastavi.

Programski odbor međunarodne konferencije čine dr Milena Dragićević Šešić, kopredsedavajuća Programskog odbora, prof. emerita UU; dr Luis Bone, kopredsedavajući Programskog odbora, Univerzitet u Barseloni; dr Jovana Karaulić, kopredsedavajuća Programskog odbora, Katedra za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture FDU; Điada Kalvano, Univerzitet u Barseloni; dr Pedro Migel da Kosta, Institut Univerziteta u Lisabonu; Rikardo Lopez, Institut Univerziteta u Lisabonu; dr Margarida Perestrelo, Institut Univerziteta u Lisabonu; dr Emanuel Negrije, Univerzitet u Monpeljeu; Feliks Dupen Mejnar, Univerzitet u Monpeljeu; dr Ivan Medenica, Katedra za istoriju i teoriju FDU; dr Snežana Banović, Akademija dramskih umjetnosti, Zagreb; dr Edin Jašarović, Fakultet dramskih umjetnosti, Cetinje; dr Jasmina Husanović, Univerzitet u Tuzli; dr Silvija Jestrović, Vorik Univerzitet, Velika Britanija; dr Aleksandra Jovićević, Univerzitet La Sapienca Rim, Italija; dr Ksenija Marković Božović, Institut za pozorište, film, radio i televiziju FDU i Tatjana Nikolić, Institut za pozorište, film, radio i televiziju FDU.

Uoči konferencije, u ponedeljak 27. maja na Fakultetu dramskih umetnosti održaće se skup partnera projekta, koji čine Institut Univerziteta u Lisabonu, Univerzitet u Barseloni, Univerzitet u Monpeljeu, Bunker iz Ljubljane, Pogon iz Zagreba, Kulturni centar grada Kluža u Rumuniji, Larboreto rezidencijalni centar u Mondainu, Italija; pozorišni festival grada Perđine, Italija; PCAI, Pro Progresione iz Budimpešte, pozorišna mreža Sardinije, francuska pozorišna mreža regiona Oksitanije, mreža portugalskih malih gradova Artemrede i katalonska mreža za kulturu Transverzal.

Pred konferenciju biće objavljena knjiga apstrakata u elektronskom formatu, a konferencija će rezultovati publikacijom na engleskom jeziku u čijoj pripremi i uredništvu učestvuju istraživačice FDU.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/934/stronger_peripheries_1.jpg